Wat is een 3-fase laadpaal en wat kost het?

Overweeg je om een 3-fase laadpaal aan te schaffen? In dit artikel lees je wat een 1-fase laadpaal is, welke kosten hierbij komen kijken en waar je op moet letten.

 • Een 3-fase laadpaal is een laadpaal die gebruik maakt van een 3-fase aansluiting.
 • Een 1-fase laadpaal heeft vaak een laadvermogen van 11 kW of 22 kW.
 • Een 3-fase laadpaal thuis kost ongeveer tussen de €500 – €1500.
 • Op lange termijn is een 3-fase laadpaal interessanter dan een 1-fase.
 • De meeste elektrische auto’s die worden verkocht ondersteunen 3-fase laden.

Wat is een 3-fase laadpaal?

Een 3-fase laadpaal is een laadpaal die gebruik maakt van een 3-fase aansluiting. Deze kan maar liefst 3x 230V of 1x400V aan stroom leveren. Met een gelijke stroomsterkte laad je met een 3-fase laadpaal 3 keer zo snel dan een 1-fase laadpaal.

De laadsnelheid is een stuk hoger vanwege het verschil in de aansluiting. Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van vier draden: de 3 fasedraden en de nuldraad (Liander, z.d.). Een 1-fase laadpaal daarentegen gebruikt slechts twee draden: de fasedraad en de nuldraad.

Steeds meer huizen maken tegenwoordig gebruik van een 3-fase aansluiting. Zo worden nieuwbouwhuizen vrijwel altijd opgeleverd met een 3-fase aansluiting (Vandebron, 2022).

Je kan zien welke aansluiting je meterkast heeft door naar de elektriciteitsmeter te kijken. Ga opzoek naar het aantal volt:

 • 1-fase: als er 220/230V op de elektriciteitsmeter staat.
 • 3-fase: als er 3×220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.

Laadvermogen van een 3-fase laadpaal

Een 1-fase laadpaal heeft vaak een laadvermogen van 11 kW of 22 kW. De meeste huishoudens met een 3-fase aansluiting maken gebruik van 3 x 16A. Een auto met een batterijopslag van 50 kW heb je dan binnen 5 uur opgeladen.

Het opladen kan echter sneller of langzamer, afhankelijk van de stroomsterkte en het soort aansluiting.

In de tabel hieronder vind je de meest voorkomende aansluitingen en de bijbehorende laadtijd bij een auto met 50 kW:

AansluitingLaadvermogenLaadtijd bij 50 kW
1 x 16A3,7 kWca. 14 uur
1 x 25A5,8 kWca. 9 uur
1 x 32A7,4 kWca. 7 uur
3 x 16A11 kWca. 5 uur
3 x 25A17,2 kWca. 3 uur
3 x 32A22 kWca. 2 uur

Wat kost een 3-fase laadpaal thuis?

Een 3-fase laadpaal thuis kost ongeveer tussen de €500 – €1500. Grofweg is een 3-fase laadpaal €100 duurder dan een 1-fase laadpaal. Echter zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je je meterkast mogelijk verzwaren om gebruik te maken van een 3-fase aansluiting (Vandebron, 2022).

AansluitingLaadvermogen
3-fase laadpaal€500 – €1500
Verzwaren meterkastca. €250
Maandelijkse netwerkkostenca. €20 p.m. Blijven gelijk tot 3 x 25A

3-fase laadpaal aansluiten op je meterkast

Om je 3-fase laadpaal aan te sluiten op je meterkast moet je de meterkast eerst verzwaren. Hiermee wordt bedoelt dat je de capaciteit van de stroomaansluiting verhoogt. Dit wordt gedaan door meer fasen te gebruiken of door de aansluitwaarde per fase te vergroten (Coolblue, 2022).

Het verzwaren van je meterkast wordt niet toegestaan door je netwerkbeheerder, dus moet je dit laten doen door een vakman.

 • Meterkast wordt voorbereid.
 • Technici van de netwerkbeheerder passen de meterkast aan van 1-fase naar 3-fase.
 • Laadpaal wordt ingesteld op 3-fase.

Vraag via mijnaansluiting.nl een verzwaring van je meterkast aan. Dit is een initiatief van netbeheerders in Nederland waardoor je met 1 aanvraag bij meerdere netbeheerders in je regio een aanvraag kan indienen.

Maar welke kabel gebruik je dan voor een 3-fase laadpaal? Voor een 3-fase laadpaal gebruik je een YMVK kabel. Dit is een grijze voedingskabel waarmee je je laadpaal kan aansluiten op je meterkast (Wikipedia).

1-fase of 3-fase laadpaal kopen?

Op lange termijn is het interessanter om een 3-fase laadpaal te kopen in plaats van een 1-fase laadpaal. Steeds meer woningen en auto’s ondersteunen 3-fase laden en dit zal in de toekomst het nieuwe normaal worden.

Verder moet je rekening houden met de aansluiting van je elektrische auto. Als je elektrische auto een 1-fase aansluiting heeft kan deze niet 3-fase laden.

Tot slot moet je denken aan de aansluiting in je meterkast. Als je meterkast een 1-fase aansluiting hebt moet je deze verzwaren naar een 3-fase. Daar komen weer extra kosten bij kijken. 

Welke elektrische auto’s kunnen 3-fase laden?

Elektrische auto’s die 3-fase kunnen laden hebben een 3-fase aansluiting. Inmiddels zijn er een hoop elektrische auto’s die 3-fase kunnen laden. Voorbeelden van elektrische auto’s met een 3-fase aansluiting:

 • Audi e-tron
 • BMW i3, iX3, iX
 • Hyundai Kona Electric, Ioniq Electric
 • Jaguar I-PACE: De Jaguar I-PACE
 • Mercedes-Benz EQC
 • Porsche Taycan: De Porsche Taycan
 • Tesla Model S, Model 3, Model X, Model Y

Dat een elektrische auto een 3-fase aansluiting heeft, wil niet zeggen dat deze een laadvermogen van 22 kW ondersteunt.

De meeste elektrische auto’s die tegenwoordig op de markt komen ondersteunen 3-fase laden, maar in enkele gevallen is dit niet het geval. Controleer dus altijd voor de zekerheid welke aansluiting ze hebben en hoe hoog het maximale laadvermogen is voordat je een 3-fase laadpaal aanschaft.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over 3-fase laadpalen. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen omtrent 3-fase laadpalen.

Nee, je hebt niet per se 3-fase nodig voor een laadpaal. Heb je een auto die 3-fase ondersteunt en wil je laden met een laadvermogen van 11 kW of hoger, dan heb je 3-fase nodig. Heb je genoeg aan 3.7 kW of 7.4 kW, dan is een 1-fase laadpaal een optie.

Ja, je kan een 3-fase laadpaal aansluiten op een 1-fase aansluiting. Het is echter niet mogelijk om dan 3-fase te laden. Hiervoor moet de laadpaal, elektrische auto en meterkast een 3-fase aansluiting hebben. Wel zal 3-fase laden in de toekomst de nieuwe norm worden. 

Ja, je kan thuis 3-fase laden. Hiervoor heb je een laadpaal en elektrische auto nodig die 3-fase ondersteunt. Verder moet je meterkast mogelijk verzwaart worden van 1-fase naar 3-fase. Houd in dit geval rekening met de extra kosten bij het verzwaren van je meterkast. 

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Dewy. (2022). Wat is verzwaren van de elektriciteitsaansluiting? Coolblue.
 • Mijnaansluiting.nl. (z.d.). Mijnaansluiting.nl – Nuts aansluitingen aanvragen.
 • Van De Wetering, G. D. S. (2022, 11 november). Alles over het verzwaren van de meterkast. Vandebron.
 • Verschil tussen 1-fase en 3-fasen | Liander. (z.d.-b). Liander.
 • Wikipedia-bijdragers. (2019). YMVK MB.
Scroll naar boven