Hoe betaal je bij een laadpaal?

Zonder te betalen is het niet mogelijk om een laadsessie te starten. In dit artikel lees je hoe je kan betalen bij een openbare en privé laadpaal.

  • Betaal met een laadpas die is gekoppeld aan je rekening.
  • Betaal met een app die door de laadpaal wordt ondersteund.
  • Soms kan je bij snelladers met een betaalkaart een laadsessie starten en meteen betalen.
  • Laadpaalkosten thuis worden automatisch in rekening gebracht met de rest van je huishoudelijke stroomverbruik.

Hoe betaal je bij een openbare laadpaal?

Er zijn doorgaans 3 manieren waarop je bij een openbare laadpaal kan betalen. De kosten voor het laden worden achteraf in rekening gebracht en gerekend per kWh.

1. Laadpaal betalen met laadpas

De meest voor de hand liggende manier om te betalen is door een laadpas te gebruiken. Een laadpas activeer je door te koppelen aan je laadpas account. Dit doe je bij de leverancier/aanbieder van je laadpas. Hier verstrek je je persoonlijke gegevens en betalingsinformatie.

Je kan met een laadpas betalen door deze tegen de lezer van je laadpaal te houden. De kosten worden per kWh gerekend en worden na je laadsessie achteraf in rekening gebracht. De elektriciteitskosten worden dus automatisch afgeschreven van de rekening die aan je laadpas is gekoppeld.

2. Laadpaal betalen met app

Als alternatief kan je ook een laadsessie betalen met een laadpaal app. De app van de desbetreffende laadpaal maakt het mogelijk om je betaalgegevens toe te voegen, zoals je pinpas of creditcard.

Er zijn inmiddels een hoop laadpaal apps beschikbaar die het toevoegen van je betaalkaart toelaten. Door een betaalmethode toe te voegen is het mogelijk om de laadsessie vanuit de app te starten. Er komt dan dus geen laadpas bij te pas.

Zo voeg je een betaalmethode bij de Shell Recharge app toe:

  • Open de Shell Recharge app.
  • Ga naar ‘Account’.
  • Selecteer ‘Facturatie’.
  • Tik op ‘Betaalmethoden’ > ‘Betaalmethode Toevoegen’.
  • Vul je naam, adres en eventuele andere gegevens in.
  • Vul het IBAN-nummer in en de naam van de rekeninghouder.

3. Laadpaal betalen met betaalkaart

In sommige gevallen is het mogelijk om rechtstreeks te betalen met je betaalkaart. In dit geval heb je geen laadpas of app nodig. Je kunt simpelweg een laadsessie starten en betalen met enkel je pinpas of creditcard.

De meeste reguliere laadpalen beschikken niet over deze betaalvorm, maar er zijn steeds meer snelladers die hier gebruik van maken. In Nederland beperkt zich dit enkel tot Fastned laadpalen (AutoWeek, 2023).

Extra Tip!

Als je zakelijke rijdt kan je het beste een zakelijke laadpas aanschaffen. Dit maakt het betalen voor ondernemers eenvoudiger. Je krijgt vervolgens een factuur opgestuurd waarop de btw duidelijk staat aangegeven. Dit is overzichtelijk voor bij de boekhouding en voor de belasting (Onderneming.nl, 2023).

Hoe betaal je bij je eigen laadpaal?

De kosten die je betaalt voor je eigen laadpaal worden in rekening gebracht met de rest van je huishoudelijke stroomverbruik. Deze kosten betaal je dus gezamenlijk bij je stroomleverancier. Dit komt omdat je laadpaal is aangesloten op je stroomnetwerk.

Je hebt dus geen laadpas, abonnement of starttarief nodig om een laadsessie te betalen. Regelmatig komt het voor dat een laadpaal je zakelijke kosten automatisch kan verrekenen met je werkgever. Je kan dit als extra optie toevoegen aan je laadpaal, maar dat gaat wel gepaard met een maandelijks abonnement.

Moet je parkeergeld betalen bij een laadpaal?

Ja, je moet bij een parkeerplaats met een laadpaal gewoon parkeergeld betalen. Hiervoor gelden dus dezelfde regels en tarieven als bij een parkeerplaats zonder laadpaal.

Verder is het belangrijk dat je daadwerkelijk gebruik maakt van de laadpaal zodra je parkeert bij een parkeerplaats met laadpaal. Een tijdslimiet voor het opladen van je auto is echter niet aan de orde (Gemeente Amsterdam, z.d.).

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over het betalen bij een laadpaal. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Je betaalt aan een laadpaal door een laadpas te gebruiken of een laadpaal app die gekoppeld is aan je pinpas/creditcard. Na het laden worden de laadkosten automatisch in rekening gebracht.

Ja, het is mogelijk om met een pinpas bij een laadpaal te betalen. Het is echter vaak niet mogelijk om een laadsessie te starten met je pinpas. Wel kan je je pinpas toevoegen aan je laadpaal app zodat je via de app de laadsessie kan starten en beheren.

Ja, je kan ook laden zonder laadpas. Bij de meeste openbare laadpalen kan je zowel met een laadpas als een laadpaal app laden. Download de app van de desbetreffende laadpaal, maak een account aan, vul je gegevens in en start de laadsessie.  

Zowel bij een openbare als bij een privé laadpaal betaal je zelf de stroom. Rijd je zakelijk en heb je thuis een laadpaal, dan kunnen deze kosten verrekend worden met je werkgever, leasemaatschappij of onderneming.   

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

Scroll naar boven