Hoe lang duurt het opladen van je elektrische auto?

De vraag van iedere elektrische rijder is hoe lang het duurt voordat je de accu van je elektrische hebt opgeladen. In dit artikel worden de laadtijden voor je onder elkaar gezet.

 • Het opladen van je elektrische auto duurt ongeveer 6 uur.
 • Het opladen duurt ongeveer 30 minuten als je gebruik maakt van een snellader.
 • De laadduur wordt voornamelijk bepaald door het laadvermogen van de laadpaal en de elektrische auto.

Hoe lang duurt het opladen van je elektrische auto?

Het opladen van een elektrische auto duurt grofweg tussen de 2 uur en 10 uur. Een antwoord waar je niet veel aan hebt, aangezien dit sterk afhankelijk is van de manier van laden.

 • Ongeveer 26 uur bij gebruik van een stopcontact
 • Ongeveer 6 uur bij gebruik van een laadpaal
 • Ongeveer 30 min bij gebruik van een snellader
 • Ongeveer 10 minuten bij gebruik van een ultrasnellader

Hieronder worden de verschillende manieren van laden besproken.

Stopcontact

Het opladen van een elektrische auto aan een stopcontact duurt al snel 20 uur. Voor volledig elektrische auto’s is dit te lang en geen goede optie. Hybride auto’s daarentegen hebben een kleinere accu van 10 kW, waarbij het opladen van een volle accu slechts 4 uur en 20 minuten duurt.

Laadpaal

Met een laadpaal duurt het opladen van je elektrische auto meestal tussen de 2 en 10 uur. Met een 1-fase laadpaal laad je minstens 10 uur, omdat je dan maximaal kan laden met een laadvermogen van 3,7 kW of 7,4 kW. Een 3-fase laadpaal daarentegen laadt je accu op binnen enkele uren.

Snellader

Met een snellader laad je je auto op in minder dan 2 uur. De moderne snelladers van tegenwoordig ondersteunen al een laadvermogen van 150 kW, waarmee je je auto binnen een half uur of uur van stroom hebt voorzien.

Ultrasnellader

Met een ultrasnellader heb je je elektrische auto binnen 20 minuten opgeladen, of je nu een kleine of grote accu hebt. Ultrasnelladers hebben een laadvermogen van maar liefst 350 kW. Dat betekent dat je 100 kilometer kan bijladen binnen 3 minuten (Change Inc, 2022).

 40 kW (klein)60 kW (middel) 100 kW (groot)
Stopcontact   
2,3 kW17 uur en 23 min26 uur en 5 min43 uur en 29 min
    
Laadpaal   
3,7 kW10 uur en 49 min16 uur en 13 min27 uur en 1 min
7,4 kW5 uur en 24 min10 uur en 48 min21 uur en 36 min
11 kW3 uur en 38 min5 uur en 47 min9 uur en 12 min
22 kW1 uur en 49 min2 uur en 53 min4 uur en 36 min
    
Snellader   
50 kW48 min1 uur en 12 min2 uur
150 kW16 min24 min1 uur en 6 min
    
Ultrasnellader   
350 kW7 min10 min17 min

Extra Tip!

Wil je zelf de exacte laadtijd berekenen? Zelf je laadtijd berekenen doe je als volgt: vermogen accu / laadsnelheid = laadtijd. Voorbeeld: een auto met een accu van 75 kW en een laadsnelheid van 11 kW laad je op binnen 75 / 11 = 6 uur en 49 minuten.

Wat bepaalt de laadtijd van een elektrische auto?

Hoe snel je daadwerkelijk laadt en hoelang het laden duurt is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder worden de factoren besproken.

1. Laadvermogen

De belangrijkste factor is het laadvermogen, welke erg kan verschillen per laadbron. Het laadvermogen wordt weer bepaalt door het aantal fasen dat je laadt. Je kan laden met 1-fase of 3-fase:

 Min.Max.
1-fase3,7 kW7,4 kW
3-fase11 kW22 kW

Of je met 1- fase of 3-fase kan laden en welke laadvermogen je minimaal kan gebruiken, is afhankelijk van 4 onderdelen:

 • Laadpaal
 • Laadkabel
 • Aansluiting meterkast
 • Auto

Heb je een 1-fase aansluiting in je meterkast terwijl je auto en laadpaal 22 kW kunnen laden, dan is je maximale laadvermogen 7,4 kW met 1-fase.

Alhoewel de meeste laadpalen, elektrische auto’s en laadkabels inmiddels kunnen laden met 3-fase en 11 kW, is dit niet altijd het geval. Ook moeten sommige huishoudens de aansluiting in hun meterkast verzwaren van 1-fase naar 3-fase om te kunnen laden met een hoger laadvermogen.

2. Accucapaciteit van de auto

De grootte van je accu speelt uiteraard ook een rol. Een elektrische auto heeft een gemiddelde accucapaciteit van 60 kW. Die heb je natuurlijk sneller opgeladen dan een accu van 100 kW.

3. Temperatuur

De temperatuur van je accu is ook van invloed op je laadtijd. Idealiter heeft je accu een temperatuur van tussen de 20 en 30 graden (kamertemperatuur). Bij koudere of warmere omstandigheden kan de laadsnelheid zo met 20% afnemen.  

4. Verdeling laadvermogen

Als de stroom over meerdere auto’s verdeeld moeten worden, kan dit ook ten koste gaan van de laadsnelheid. Zo kan een 150 kW snellader je auto met 100 kW laden, tenzij een tweede auto zich hierop aansluit (NU.nl, 2021).

Dit is niet altijd het geval, aangezien laadstation vaak een eigen aansluiting hebben die het vermogen voor het desbetreffende snellaadstation kan leveren.

Extra Tip!

Bij snelladen laad je de accu meestal tot 80%. Dit komt omdat de laadsnelheid vanaf 80%  een stuk langzamer is. Autofabrikanten hebben dit zo ingesteld, om de levensduur van de accu te waarborgen. Bij het snelladen wordt de accu namelijk warm en die dien je rustig af te laten koelen.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over de laadtijd van een elektrische auto. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Het duurt gemiddeld tussen de 2 en 10 uur om je auto op te laden. Dit is sterk afhankelijk van het laadvermogen van de laadpaal en de accucapaciteit van de auto. Met een snelllader is het mogelijk om je elektrische auto binnen 1 uur vol te krijgen.

Het laden bij een tankstation duurt vaak niet meer dan 1 uur. Bij een tankstation bevinden zich vaak snelladers met een laadvermogen van 50 kW of 150 kW, bijvoorbeeld die van Fastned.

Een elektrische auto op snellader laadt vaak met een laadvermogen van 50 kW of meer dan 150 kW. Dit betekent dat de accu van je elektrische auto vol is binnen 2 uur. Met een snellader van 150 kW red je het binnen 1 uur.

Een thuislader laadt met een snelheid van tussen de 3,7 kW en 22 kW. Met een 3,7 kW laadpaal ben je bij een gemiddelde accucapaciteit klaar met laden na 15 uur, terwijl de laadtijd bij een 22 kW laadpaal ligt op slechts 3 uur.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Middelweerd, H. (2022, 3 mei). Ultrasnel laden: wat is het en wanneer kunnen we er gebruik van maken? Change Inc.
 • NU.nl. (2021, 22 maart). Waarom het opladen van elektrische auto’s soms zo langzaam gaat. NU.nl.
Scroll naar boven