Hoe werkt een laadpaal in 3 stappen?

Een laadpaal gebruiken wordt met de dag eenvoudiger. Er zijn steeds meer manieren om een laadsessie te starten of om te betalen. In dit artikel lees je in een aantal stappen hoe een laadpaal werkt.

 • Sluit de laadkabel aan op je auto en laadpaal.
 • Houd de laadpas tegen de lezer van de laadpaal om de laadsessie te starten.
 • Houd na het laden de laadpas tegen te lezer om de laadsessie te beëindigen.
 • Via je laadpas worden de laadkosten automatisch in rekening gebracht.
 • Laden zonder laadpas is mogelijk met een app of Plug&Charge.

Hoe werkt opladen bij een laadpaal?

Een laadpaal werkt als een stopcontact voor je elektrische auto. De werking kan echter verschillen per soort laadpaal en laadpaal aanbieder.

Over het algemeen werken de meeste laadpalen op dezelfde manier, ongeacht of het een thuislader of openbare laadpaal betreft. Voor het opladen bij een laadpaal heb je 2 dingen nodig:

 • Geactiveerde laadpas
 • Laadkabel

Laadpaal thuis

Meestal gebruik je voor een laadpaal thuis een laadpas. Thuis een laadsessie starten werkt als volgt:

 • Sluit de laadkabel van je laadpaal aan op je elektrische auto. Een groen LED-lampje betekent dat de laadpaal klaar is voor gebruik.
 • Houd je laadpas tegen de lezer van je laadpaal om toegang te krijgen. Zodra je bent geautoriseerd wordt de laadsessie automatisch gestart. Tijdens het laden knippert het lampje van je laadpaal vaak blauw. 
 • Zodra de accu van je auto vol zit houd je de laadpas weer tegen de lezer. De laadsessie wordt beëindigd en je kan de laadpaal losmaken.

Er zijn naast het gebruik van een laadpas andere manieren om je laadpaal te ontgrendelen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Plug&Charge
 • Bijbehorende laadpaal app
 • Gezichtsherkenning
 • RFID-laadpas
 • Pincode

Niet altijd hoef je een slot te zetten op je thuislader. Je kan er ook voor kiezen dat iedereen je laadpaal kan gebruiken.

Bij thuisladen worden de laadkosten in rekening gebracht met de rest van je huishoudelijke stroomverbruik. Deze kosten betaal je dus gezamenlijk bij je stroomleverancier.

Laadpalen thuis kunnen gebruik maken van een vaste en losse laadkabel. Bij een vaste kabel blijft de kabel aan de laadpaal zitten. Je hoeft dan alleen het uiteinde van de kabel aan te sluiten op je auto. Bij een losse laadkabel dien je het uiteinde aan te sluiten op je auto en laadpaal. 

Openbare laadpaal

Openbare laadpalen hebben vaak geen laadkabel. Je hebt dus een losse laadkabel nodig om je auto hierop aan te sluiten. Deze bewaar je in de achterbak van je auto. Een openbare laadpaal werkt als volgt:

 • Ga opzoek naar een beschikbare laadpaal. Het statuslampje van de laadpaal brandt dan groen.
 • Houd je laadpas tegen de lezer van je laadpaal. Je wordt via je laadpas geautoriseerd en het lampje gaat groen knipperen, waarna de laadpaal begint met laden.  
 • Houd na het laadproces de laadpas opnieuw tegen de lezer om de laadsesie te beëindigen.

De laadkosten worden achteraf in rekening gebracht van de betaalrekening die aan je laadpas is gekoppeld.

Aan de zijkant van veel openbare laadpalen staat vaak ook een korte beschrijving van de werking. Hier vind je vaak ook de betekenis van de statuslampjes.

Naast een laadpas zijn er inmiddels ook andere manieren waarop je een laadsessie kan starten/betalen. Dit maakt het mogelijk om te laden zonder laadpas.

 • Laadpaal app
 • Pinpas/creditcard
 • QR-code

Snellader

Naast openbare laadpalen bestaan er ook openbare snelladers. Snelladers hebben altijd een vaste kabel. Deze kabel heeft een CCS-aansluiting in plaats van een type 2 aansluiting om laden met hoge snelheden mogelijk te maken. Je hoeft dus geen eigen laadkabel mee te nemen.

Alhoewel je gewoon een laadsessie kan starten met een laadpas, heb je bij sommige snelladers ook de mogelijkheid om enkel je pinpas/creditcard te gebruiken. Dit geldt nu vrijwel alleen nog voor snelladers van Fastned, maar de kans is groot dat dit in de toekomst vaker voor gaat komen (Fastned, 2022).

Hoelang mag je bij een laadpaal staan?

Bij een laadpaal mag je zo lang staan als je wil. Dit kan echter per gemeente verschillen, aangezien niet elke gemeente hetzelfde parkeerbeleid hanteert.

Zo zit er in Amsterdam geen tijdslimiet aan het opladen op een laadplek (Amsterdam, z.d.). In Noordwijk daarentegen heeft een automobilist in 2020 een boete gekregen nadat zijn auto 2 uur vol aan de lader stond. Dit komt omdat in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Noordwijk staat dat het niet is toegestaan een paal langdurig bezet te houden (NOS, 2022).

Wil je het goed doen? Zorg dan dat je alleen bij een laadpaal gaat staan als je daadwerkelijk aan het laden bent. Hierdoor voorkom je niet alleen boetes, maar ben je ook sociaal naar andere gebruikers.

Hoe lang duurt het opladen van je elektrische auto?

Het opladen van je elektrische auto duurt thuis ongeveer tussen de 3 en 9 uur. Rijd je lange afstanden en laad je langs de snelweg bij snelladers, dan duurt het opladen slechts 30 minuten tot 1 uur.

De laadtijd is echter sterk afhankelijk van een aantal factoren:

 • Laadvermogen van de laadpaal
 • Accucapaciteit van de auto
 • Buitentemperatuur

Extra Tip!

Wil je gebruik maken van de slimme functies die laadpalen tegenwoordig te bieden hebben, download dan de bijbehorende app. Je laadpaal thuis en openbare laadpalen hebben een app waarmee je toegang krijgt tot veel laadgegevens. Zo krijg je een beter beeld van je laadgedrag en haal je meer gemak uit het laden van je auto.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over hoe een laadpaal werkt. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Sluit de laadkabel aan op je laadpaal en elektrische auto. Houd vervolgens je laadpas tegen de lezer van de laadpaal aan. Zodra je geautoriseerd bent en toegang hebt begint de laadpaal te laden. Houd de laadpas opnieuw tegen de lezer als je de laadsessie wil beëindigen.

Je betaalt bij een laadpaal door een laadpas te gebruiken of een laadpaal app die gekoppeld is aan je pinpas/creditcard. Na het laden worden de laadkosten automatisch in rekening gebracht.

Bij een openbare laadpaal heb je een eigen losse laadkabel nodig. Sluit het ene uiteinde aan op de laadpaal en de het andere uiteinde op je auto. Houd je laadpas tegen de lezer totdat je bent geautoriseerd. Houd na het laden de laadpas opnieuw tegen de lezer om de laadsessie te beëindigen.

Ja, het is mogelijk om met een pinpas bij een laadpaal te betalen. Het is echter vaak niet mogelijk om een laadsessie te starten met je pinpas. Wel kan je je pinpas toevoegen aan je laadpaal app zodat je via de app de laadsessie kan starten en beheren.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Elektrische oplaadpunten in Amsterdam. (z.d.). Gemeente Amsterdam.
 • Hoe kan ik mijn laadsessie starten? (2022, 10 juni). Fastned FAQ.
 • NOS. (2022, 11 april). “Laadpaalklevers” riskeren boete van 95 euro. NOS.
Scroll naar boven