Kan iedereen mijn laadpaal thuis gebruiken?

Het is belangrijk om te weten wie wel en niet gebruik kan maken van je laadpaal. Je wil immers voorkomen dat een onbekende gebruikmaakt van jouw laadstation. In dit artikel lees je alles over het gebruik van je laadpaal door anderen.

  • Privé laadpalen zijn beveiligd en kunnen niet door anderen gebruikt worden.
  • Je laadpaal kan alleen door anderen gebruikt worden als je gastgebruik toestaat.
  • Het is mogelijk om geld te verdienen aan je laadpaal door een tarief vast te stellen.

Kan iedereen mijn laadpaal thuis gebruiken?

Nee, niet iedereen kan jouw laadpaal thuis gebruiken. Privé laadpalen zijn beveiligd en vereisen een vorm van autorisatie voordat toegang wordt verleend. Er zijn verschillende manieren waarop je een laadsessie bij je eigen laadpaal kan starten.

1. Laadpas

De meest gebruikelijke manier is om met een laadpas jezelf te autoriseren bij je eigen laadpaal. Dit wordt mogelijk gemaakt door een ingebouwde RFID-lezer. Laadpassen die niet zijn verbonden of toegevoegd aan je laadaccount worden niet herkend door de RFID-lezer. Een laadsessie starten is dan ook niet mogelijk.  

Om je laadpas werkende te krijgen moet je deze eerst activeren. Dit houdt in dat je je laadpas toevoegt aan het account van je laadpaalbeheer. Alle laadpassen die je hebt toegevoegd aan je account kunnen een laadsessie bij je laadpaal starten.

2. Plug & Charge

Steeds meer laadpalen beschikken ook over Plug & Charge, wat inhoudt dat je meteen wordt geautoriseerd zodra je de laadkabel aansluit.

Bij Plug & Charge wordt je auto door de software geïdentificeerd. De factuurgegevens zijn bekend en de laadsessie kan direct gestart worden (Van De Wetering, 2023). Veel openbare laadpalen maken inmiddels gebruik van deze technologie, maar ook steeds meer laadpalen thuis beschikken hierover.

Wordt er een elektrische auto aangesloten die niet wordt herkend, dan zal de laadsessie niet starten.

3. App

Tot slot kan je toegang krijgen tot je privé laadpaal door een app te gebruiken. Door in te loggen op je eigen account kan je toegang krijgen tot je laadgedrag. Ook is het vaak mogelijk om vanuit de app een laadsessie te starten.

Extra tip!

Heb je liever geen digitaal slot, dan is het bij sommige laadpalen ook mogelijk om een fysieke sleutel te gebruiken. Deze vorm van vergrendelen komt minder vaak voor, maar kan een uitkomst zijn voor sommigen.

Hoe kan iemand anders mijn laadpaal gebruiken?

Iemand anders kan je laadpaal gebruiken door gastgebruik toe te staan. Dit doe je in het laadbeheer van je laadpaalaanbieder. Log in op de website van je laadbeheer of open de bijbehorende app van je laadpaal.

Ga in je account of ‘digitale omgeving’ opzoek naar een optie om gastgebruik toe te staan. Zoek naar de optie ‘Laadpaal openbaar maken’, ‘Sta publieke passen toe’ of ‘Gastgebruik inschakelen’.

Eenmaal ingeschakeld kan je gast de elektrische auto aansluiten op je laadpaal. Dit kan diegene meestal doen door gewoon zijn/haar eigen laadpas te gebruiken. De laadkosten die gemaakt worden hoef je niet zelf te dragen, maar worden doorberekend aan je gasten.

Extra tip!

Bij het toestaan van gastgebruik heb je de keuze om gasten gratis te laten laden of een tarief in te stellen. De hoogte van dit tarief kan je zelf bepalen door een prijs per kWh in te stellen (Shell Recharge Solutions, z.d.).

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over het gebruik van je laadpaal door iemand anders. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Ja, iemand anders kan je laadpaal gebruiken. Bij de meeste laadpalen kan je gastgebruik toestaan. Login op je laadbeheer en schakel deze functie in. Soms is het mogelijk om je gasten te laten betalen voor een zelf ingesteld tarief, waardoor je van je privé laadpaal een openbare laadpaal maakt.

Ja, je kan je eigen laadpaal openbaar maken. Je stelt je laadpaal openbaar in door in te loggen op het laadbeheer van je laadpaalaanbieder. Eenmaal ingelogd kan je in de instellingen gastgebruik van je laadpaal toestaan, waarna deze automatisch op de lijst met openbare laadstations komt te staan. 

Sluit de laadkabel aan op je elektrische auto. Start een laadsessie door de laadpas tegen de lezer van de laadpaal te houden. Afhankelijk van de laadpaal kan je ook de app gebruiken of een fysieke knop op de laadpaal. Na de autorisatie begint de laadpaal met laden.  

Door een abonnement af te sluiten bij je eigen laadpaal kan je gebruik maken van slimme functies en ben je verbonden met internet. Met een internetverbinding kan je kosten automatisch verrekenen, updates doorvoeren en inzicht krijgen tot laadsessies.  

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

  • Uw EV laadpunt publiekelijk toegankelijk maken | Shell Recharge Solutions. (z.d.). Uw EV Laadpunt Publiekelijk Toegankelijk Maken | Shell Recharge Solutions.
  • Van De Wetering, G. D. S. (2023, 3 februari). Plug & Charge: Wat je als EV-rijder moet weten over ISO 15118. Vandebron.
Scroll naar boven