Laadkabel zit vast? – Zo koppel je ‘m los!

Zit je laadkabel vast aan een (openbare) laadpaal? In dit artikel lees je alles wat je moet doen om je laadpaal weer los te krijgen.

  • Reset je laadpaal door er tijdelijk het stroom af te halen.
  • Bel het telefoonnummer op de laadpaal en neem contact op met de helpservice.
  • Vergrendel en ontgrendel je auto opnieuw met je autosleutel.
  • Herstart de laadsessie.
  • Druk de kabel er verder in.

Laadkabel zit vast aan laadpaal

Hoe je een laadkabel los kan maken verschilt tussen een laadpaal thuis en een openbare laadpaal. Probeer de onderstaande oplossingen en forceer de laadkabel niet. Een beetje kracht zetten mag, maar ‘m met volle kracht eruit trekken raad ik niet aan.

Reset de laadpaal

De bewegende mechanismes in je laadpaal worden allemaal elektronisch aangestuurd. Door de stroom er tijdelijk af te halen reset je je laadpaal. Door er opnieuw stroom op te zetten krijg je net die nieuwe impuls die je nodig hebt om de laadkabel los te krijgen. 

  • Stroom van meterkast: zoek in de groepenkast naar de schakelaar met de sticker ‘laadpunt’ of ‘laadpaal’ of gebruik de hoofdschakelaar. Schuif de schakelaar naar beneden en wacht een paar minuten. Schuif de schakelaar daarna weer omhoog, wacht tot de laadpaal weer is opgestart en maak de vastzittende laadkabel los.
  • Laadpas 30 seconden tegen laadpaal: in sommige gevallen kan je ook een openbare laadpaal resetten met je laadpas. Dit kan bijvoorbeeld bij publieke laadpalen van Shell Recharge indien het serienummer begint met 02, 04, 07, 08 of 09. Houd de laadpas 30 seconden tegen de kaartlezer en de kabel wordt automatisch vrijgegeven (Shell Recharge Solutions, z.d.).

Terwijl je de stroom eraf haalt trek en wrik je een beetje aan de kabel. Dit en het opnieuw inschakelen van de stroom is vaak genoeg om de kabel los te maken. 

Neem contact op met de helpservice

In het geval van een openbare laadpaal kan je de support bellen. Zoek naar een telefoonnummer op de laadpaal en geef aan dat je laadkabel vastzit. De eigenaar van de openbare laadpaal kan je kabel op afstand loskoppelen, zodat je je kabel weer uit de laadpaal kan krijgen.

Zit je laadkabel vast aan je eigen laadpaal, dan kan je contact opnemen met je laadpaal leverancier. Zij hebben meer ervaring met de laadpaal die je gebruikt.

Laadkabel zit vast aan auto

Het kan ook voorkomen dat de laadkabel vastzit aan je auto. Ook niet ideaal, maar er zijn een paar goede oplossingen voor. 

Vergrendelingsknop indrukken

Vergrendel je auto opnieuw met je autosleutel of een app op je telefoon. Door je auto eerst even te vergrendelen en daarna weer te ontgrendelen kan je problemen met niet-werkende vergrendelingsmechanismen oplossen.

Het spreekt voor zich dat de auto ontgrendeld moet worden voordat je de laadkabel los kunt maken. 

Herstart de laadsessie

Een andere manier is om een laadsessie opnieuw te starten. Stop na het starten de laadsessie weer en kijk of je de laadkabel er nu wel uit kan krijgen. Dit kan helpen omdat je vorige laadsessie mogelijk verkeerd is beëindigd, waardoor de kabel niet loskwam.

Druk de kabel er verder in

Soms moet je de kabel iets verder in de socket van de auto drukken voordat je deze eruit kan halen. Het verder indrukken van de laadkabel kan goed werken in combinatie met een reset. Dit geldt overigens ook voor gevallen waarbij de laadkabel vastzit aan de laadpaal.

Tot slot kan het soms helpen om de stekker iets omhoog duwen zodat het gewicht van de kabel weg is en het vergrendelmechanisme loskomt.

Handmatig loskoppelen

Een laadpaal ontkoppel je vaak door de auto te ontgrendelen, de app te gebruiken of de ontgrendelknop te gebruiken op je laadkabel. Sommige automodellen, zoals Tesla, hebben een ontgrendelkabel of knop die je kunt gebruiken om de kabel los te koppelen (Tesla, z.d.).

De handmatige ontgrendelkabel bevindt zich bij de meeste auto’s in de achterbak of aan de voorkant van de auto. Vaak hangt dit af van waar je laadpaal socket zit. Raadpleeg indien nodig het internet om erachter te komen waar de handmatige ontgrendelkabel van je specifiek auto zit.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over een vastzittende laadkabel. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Je haalt de laadkabel uit de auto door de laadpas voor de scanner van de laadpaal te houden. Er zijn echter ook andere manieren, zoals het gebruik van een handmatige ontgrendeling in de auto, een mobiele app of de afstandsbediening van je auto. 

Ja, het is in principe mogelijk om een laadkabel te stelen. Makkelijk is het niet, aangezien de kabel vergrendeld zit aan zowel de auto als aan de laadpaal. Het wil echter niet zeggen dat het systeem helemaal waterdicht is en de kans op diefstal 0 is (AutoWeek, 2020).  

Ja, een laadkabel vergrendeld automatisch zodra je begint met laden. Het vergrendelmechanisme zorgt ervoor dat je de laadpaal niet uit de laadpaal en niet uit de auto kunt halen. Dit geldt zowel voor openbare laadpalen als voor laadpalen aan huis.

Ja, een laadkabel is universeel en kan op veel verschillende (openbare) laadpalen aangesloten worden. Dit komt omdat veel Europese landen de Type 2-stekker als standaard hebben aangenomen, waardoor het mogelijk is om met één laadkabel te laden.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

  • DPG Media Privacy Gate. (2020, 22 december). AutoWeek.
  • Problemen met uw laadpunt | EV laadoplossing | Shell Recharge Solutions. (n.d.). Problemen Met Uw Laadpunt | EV Laadoplossing | Shell Recharge Solutions.
  • Model 3 Do it Yourself | Tesla. (z.d.). Tesla.
Scroll naar boven