Zelf je laadpaal installeren in 4 stappen – Snel & makkelijk

Je laadpaal installeren kan best wat technische kennis vereisen. In dit artikel worden alle stappen op een rijtje gezet, zodat je binnen no-time kan beginnen met laden.

 • Controleer in je meterkast of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt.
 • Bepaal de exacte locatie van je laadpaal.
 • Monteer de laadpaal aan de muur.
 • Leid via de grond het laadpunt naar je meterkast.
 • Test de laadpaal en activeer deze indien nodig.

Hoe installeer je zelf een laadpaal?

Het installeren van je laadpaal duurt vaak een halve dag tot een dag. Het is belangrijk dat de installatie goed en veilig voorloopt. Schakel een professional in als je niet over voldoende kennis en ervaring beschikt.

1. Meterkast controleren

De eerste stap in het installatieproces begint in de meterkast. Zorg dat je van tevoren weet of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt.

Je kan zien welke aansluiting je meterkast heeft door naar de elektriciteitsmeter te kijken. Ga opzoek naar het aantal volt:

 • 1-fase: als er 220/230V op de elektriciteitsmeter staat.
 • 3-fase: als er 3×220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.

Wil je 3-fase laden, bijvoorbeeld omdat je auto en laadpaal dit ondersteunen, dan heb je een 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Heb je nog een 1-fase aansluiting, dan moet je je meterkast verzwaren naar 3-fase.

Je meterkast aanpassen voor de plaatsing van een laadpaal gaat als volgt:

 • Je vraagt een netverzwaring aan.
 • Je meterkast wordt voorbereid door een erkende installateur. Dit kan dezelfde installateur zijn die je laadpaal installeert.
 • De monteur van je netbeheerder komt langs om je meterkast te verzwaren.

Meestal wordt je meterkast tegelijk met het installeren van je laadpaal voorbereid. Je kan dit echter ook (zelf) doen, maar zonder ervaring wordt dit afgeraden.

Bij het voorbereiden van je meterkast wordt er een extra groep gemaakt. De 1-fase hoofdschakelaar wordt dan vervangen door een 3-fase hoofdschakelaar. Om voldoende plek te maken voor de 3-fase hoofdschakelaar moeten er mogelijk wat onderdelen verplaatst worden (Mr EV Easy, 2021).

Zodra je meterkast is voorbereid kan je een netverzwaring aanvragen bij je netbeheerder. Zij komen langs en zorgen dat er kan worden geladen met 3-fase.

2. Bepaal de locatie voor je laadpaal

De volgende stap is om de exacte locatie van de laadpaal te bepalen. Heb je een oprit en kan je de laadpaal aan de muur hangen, ga dan voor een wallbox. Als je laadpaal niet tegen een muur kan hangen gebruik je een montagepaal.

Hoe verder de laadpaal van je meterkast staat, hoe meer er gegraven moet worden om de kabel via de grond aan te leggen. Ook bij het gebruik van een montagepaal komen extra kosten kijken.

In de afbeelding hieronder zie je de 3 verschillende situaties:

Je plaatst een laadpaal of wallbox altijd net iets onder ooghoogte. Dit is dus afhankelijk van de lengte van de gebruiker.

3. Graven en boren

Meestal moet er zowel gegraven als geboren worden. Zorg dat er geen dingen in de weg staan voordat de installateur aan de slag gaat.

Boren: allereerst moet er mogelijk geboord worden. Bijvoorbeeld als je een laadpaal aan de muur wil monteren. Vergeet ook niet de laadkabel houder naast het laadpunt op te hangen.

Graven: het graven doe je om de grondkabel vanaf het laadpunt naar je meterkast te leiden. Bij een wallbox loopt de grondkabel vaak via de muur de grond in. Indien je huis een kruipruimte heeft wordt de kabel via deze ruimte naar je meterkast geleid.

Staat je laadstation een eindje verder weg, dan wordt er een gleuf gegraven waarin de kabel komt te liggen. Ook wordt de montagepaal waarop het laadpunt staat vaak ingegraven.

Moet de kabel onder bestrating door, dan legt de laadpaal installateur de bestrating vrijwel altijd netjes terug.

4. Laadpaal testen en activeren

Als je laadpaal is aangesloten en bevestigd moet je deze testen. Heb je al een elektrische auto, dan kan je de laadpaal simpelweg aansluiten en kijken of het laden werkt.

Heb je nog geen elektrische auto, dan heeft de laadpaal installateur vaak een kastje waar je de stekker op kan aansluiten. Deze dient als test of er daadwerkelijk spanning op staat.

Bij sommige laadpaalleveranciers moet je de laadpaal ook nog activeren. Het kan ook zijn dat dit automatisch voor je wordt gedaan. Je kan een laadpaal activeren door deze toe te voegen aan het account van je laadbeheer. Dit gaat als volgt:

 • Login op het account van je laadbeheer en maak zo nodig een account aan.
 • Zoek in het programma of de app een optie om je laadpaal toe te voegen.
 • Voer het serienummer in van je laadpaal. Deze vind je ergens op de laadpaal zelf.
 • Bevestig je keuze.

Laadpaal installeren kosten

De kosten voor het installeren van een laadpaal bedragen gemiddeld €350. De kosten kunnen echter oplopen naar €1.000, afhankelijk van je situatie. De volgende factoren spelen hierbij een rol:

 • Moet de meterkast voorbereid worden?
 • Moet de meterkast verzwaard worden?
 • Hoeveel moet er gegraven worden?
 • Kies je voor een wallbox of laadpaal?
KostenpostKosten
Standaardkostenca. €350
Meterkast verzwarenca. €250
Graafwerkzaamhedenca. €45 per meter
Montagepaalca. €300

Er kunnen natuurlijk altijd extra kosten in rekening worden gebracht. Een laadpaal met load balancing heeft bijvoorbeeld een slimme meter nodig. Je laadpaal verbinden met je huidige slimme meter of het installeren van een nieuwe meter kan extra kosten met zich meebrengen (Liander, z.d.).

Laadpaal installatie uitbesteden

Alhoewel je een laadpaal zelf kan installeren, wordt dit zonder de benodigde achtergrondkennis afgeraden. De meeste mensen kunnen het beste de installatie uitbesteden en overlaten aan een professional.

Als je de installatie van je laadpaal uitbesteed hoef je enkel het volgende te doen:

 • Erbij zijn
 • Meterkast vrij houden
 • Meterkast toegankelijk

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over het installeren van je laadpaal. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Ja, je kan in principe zelf een laadpaal installeren. Er is echter best wat technische achtergrondkennis voor nodig. In de meeste gevallen wordt dit dan ook gedaan door een ervaren laadpaal installateur. De verzwaring van je meterkast voor 3-fase laden kan alleen je netbeheerder doen.

Het installeren van een laadpaal kost ongeveer €350, wat kan oplopen naar €1.000. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van hoeveelheid er gegraven moet worden en of je je meterkast moet verzwaren. Verder ben je bij een wallbox goedkoper uit dan bij een laadpaal.  

Ja, je kan zelf een wallbox installeren. De meeste mensen zullen het echter over moeten laten aan een ervaren laadpaal installateur. Het installeren van een laadstation vergt immers aardig wat technische kennis. Het inschakelen van een professional wordt dan ook vaak aangeraden.

Voor een laadpaal heb je een 1-fase of 3-fase aansluiting nodig. Wil je laden met een laadvermogen van 3,7 kW of 7,4 kW, dan is een 1-fase aansluiting vereist. Bij laden met 11 kW of 22 kW is een 3-fase aansluiting vereist.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Joeri van Dam – electric car videos – Mr EV Easy. (2021, 17 februari). Een laadpaal thuis installeren. waar moet je op letten? Ik heb het hele proces gefilmd. [Video]. YouTube.
 • Liander. (2023). Mijn slimme meter is niet geschikt voor een laadpaal. wat kan ik doen? Liander Service.
Scroll naar boven