Kan ik laden zonder laadpas? – 3 laadpas alternatieven

Laden zonder laadpas is snel en gemakkelijk, maar is dit überhaupt mogelijk? In dit artikel lees je alles over het laden van je elektrische auto zonder laadpas.

 • Het is mogelijk om te laden zonder een laadpas.
 • De eenvoudigste manier om een laadsessie te starten zonder laadpas is met een app.
 • In uitzonderlijke gevallen kan je een pinpas of creditcard gebruiken om een laadsessie te starten.
 • Tot slot heb je de optie om de QR-code op de laadpaal te scannen.

Kan ik laden zonder laadpas?

Ja, het is mogelijk om te laden zonder een laadpas. Bij de meeste openbare laadpalen is het mogelijk om zowel met een laadpas als een laadpaal app te laden. Download de app van de desbetreffende laadpaal, maak een account aan, vul je gegevens in en start de laadsessie.  

Laadpalen voor particulieren beschikken steeds vaker of Plug & Charge. Hierdoor wordt je elektrische auto automatisch geïdentificeerd en geautoriseerd zodra je deze aansluit op je laadstation. Ook in dit geval heb je geen laadpas nodig (Van De Wetering, 2023).

Hoe elektrische auto opladen zonder laadpas?

Er zijn verschillende manieren waarop je je elektrische auto kunt opladen zonder een laadpas te gebruiken. Meestal doe je dit met een app op je telefoon, maar ook het gebruik van een bankkaart komt weleens voor.

1. Laadpaal app

Eén van de eenvoudigste manieren om een laadsessie te starten of te stoppen is met een app. Steeds vaker kan je via de app jezelf verifiëren en toegang krijgen tot het gebruik van de desbetreffende laadpaal.

Openbare laadpalen hebben vaak een eigen app waarmee je het laadproces kunt starten. Zo heeft Allego de Smoov app en Shell de Shell Recharge App (Shell Recharge Solutions, z.d.). In de app zelf vind je ook meteen meer informatie over je laadsessie en kan je het laadproces beheren.

Hieronder vind je apps die je kunt downloaden als je geen laadpas wil gebruiken:

LaadpaalApp
AllegoSmoov
EVBoxEVBox Everon
ShellShell Recharge (voorheen NewMotion)
FastnedFastned
VattenfallInCharge

Extra Tip!

Als je gebruik maakt van veel verschillende laadpalen is het veel makkelijker om een laadpas te gebruiken. Je kunt met iedere Nederlandse laadpas bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen. Zo hoef je niet een x-aantal apps te downloaden om het laden bij verschillende laadpalen te starten.

2. Pinpas en creditcard

In uitzonderlijke gevallen is het ook mogelijk om je laadsessie te starten met alleen een creditcard en pinpas. In dit geval hoef je geen app te gebruiken en heb je alleen je betaalpas nodig. In de meeste gevallen wordt dit echter niet ondersteund.

Direct afrekenen bij de laadpaal met een creditcard of bankpas komt voornamelijk voor bij snel- en ultrasnelle laadpunten. Laadpaalbedrijven die die aanbieden zijn onder andere Allego (Allego, z.d.) en Fastned.

Wat wel vrijwel alle openbare laadpalen ondersteunen is het toevoegen van je creditcard/pinpas aan de laadpaal app. Zo kan je via de app de gewenste bankpas kiezen en achteraf de laadkosten betalen. Je hebt in dit geval wel de app nodig om de laadsessie te starten.

3. QR-code

Tot slot bieden veel openbare laadpalen tegenwoordig de optie om een QR-code te scannen (Fastned , 2022b). Over het algemeen gaat dit als volgt in zijn werking:

 • Scan de QR-code met de camera van je telefoon en wacht tot je wordt doorgestuurd naar een website.
 • Kies je betaalmethode.
 • Selecteer de stekker die je wil gebruiken.
 • Steek de stekker in je voertuig en je begint met laden.

Veelgestelde vragen

Mogelijk heb je nog wat vragen omtrent het gebruik van een laadpaal zonder laadpas. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Je kan een elektrische auto opladen zonder laadpas door de app te downloaden van de laadpaal. Download bijvoorbeeld de app Smoov om zonder laadpas te kunnen laden bij openbare Allego laadpalen.

Nee, je hebt niet per se een laadpas nodig. Alhoewel je een laadpaal app kunt gebruiken in plaats van een laadpas, wordt het wel sterk aangeraden om een laadpas te gebruiken. Laadpassen zijn universeel en werken op vrijwel alle soorten laadpalen.

Nee, het is bijna nooit mogelijk om direct met een pinpas je elektrische auto op te laden. Wel kan je je pinpas toevoegen aan je laadpaal app zodat je via de app de laadsessie kan starten en beheren.

Je betaalt aan een publieke laadpaal door een laadpas te gebruiken of een laadpaal app die gekoppeld is aan je pinpas/creditcard. Na het laden worden de laadkosten automatisch in rekening gebracht.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Hoe kan ik mijn laadsessie starten? (2022, 10 juni). Fastned FAQ.
 • Uw elektrische auto laden zonder laadpas | Shell Recharge Solutions. (z.d.). Uw Elektrische Auto Laden Zonder Laadpas | Shell Recharge Solutions.
 • Wat kost laden. (z.d.-b). Allego.
 • Van De Wetering, G. D. S. (2023, 3 februari). Plug & Charge: Wat je als EV-rijder moet weten over ISO 15118. Vandebron.
Scroll naar boven