In 3 stappen je openbare laadpaal aanvragen bij je gemeente

Is een eigen laadpaal thuis geen optie en heb je weinig openbare laadpalen in de buurt, dan kan je gratis een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente.

 • Dien een aanvraag in op de website van de gemeente.
 • De gemeente gaat na of plaatsing mogelijk is.
 • Nadat je aanvraag is behandeld krijg je te weten of je aanvraag is goedgekeurd.
 • Een gratis openbare laadpaal op je eigen terrein is niet mogelijk.
 • De wachttijd voor het aanvragen is bij de meeste gemeentes minstens 5 à 6 maanden.

Hoe vraag je een openbare laadpaal aan?

Bij alle gemeentes werkt het aanvragen van een openbare laadpaal ongeveer hetzelfde. Hieronder worden de stappen besproken.

1. Aanvraag indienen

De allereerste stap is om een aanvraag in te dienen. Dit kan je doen op de website van je gemeente. Elke gemeente heeft een pagina waarop je je aanvraag kan indienen, met bijvullende informatie over de aanvraag.

Vul vervolgens het aanvraagformulier in zodat de gemeente de benodigde informatie kan gebruiken voor het in behandeling nemen van je aanvraag. Je gemeente vraagt onder andere naar een kopie van het koop- of leasecontract van je auto.

Je kan een openbare laadpaal ook aanvragen bij laadpaalnodig.nl. Deze website dient als een centraal aanvraagportaal, waardoor je vanzelf wordt doorgestuurd naar de juiste pagina van je gemeente. Veel gemeentes zijn inmiddels aangesloten op dit platform (Laadpaal nodig, z.d.).

2. Gemeente kijkt of het mogelijk is

Als je eenmaal een aanvraag hebt ingediend gaat de gemeente controleren of plaatsing überhaupt mogelijk is. Dit doen ze door te controleren of er in een straal van enkele honderden meters al voldoende laadcapaciteit is.

Is er niet voldoende laadcapaciteit, dan kan de gemeente besluiten om een extra laadpunt toe te voegen of een nieuw laadpaal te plaatsen.

Verder moet de gemeente rekening houden met:

 • Er moet voldoende ruimte zijn om de laadpaal te plaatsen.
 • De plek voor de laadpaal moet in de buurt liggen van een stroomkabel zodat er zo min mogelijk gegraven hoeft te worden.

Aangezien de gemeente niet zelf laadpalen plaatst, wordt dit altijd gedaan in samenwerking met een laadpaalaanbieder.

3. Goedkeuring van je aanvraag

Zodra de gemeente je aanvraag heeft behandeld krijg je te weten of er wel of niet een openbare laadpaal in je buurt wordt geplaatst.

Het plaatsen van de openbare laadpaal wordt vervolgens overgedragen aan de partner waarmee je gemeente samenwerkt. Zij zijn verantwoordelijk voor het realiseren van de laadinfrastructuur. Het verschilt per gemeente met welke laadpaalaanbieder er wordt samengewerkt. Veelvoorkomende partner:

 • MRA-Elektrisch
 • Vattenfall InCharge
 • Opcharge

Extra tip!

Voordat je een openbare laadpaal aanvraagt is het verstandig om te controleren of er al toekomstplannen zijn voor het plaatsen van laadpalen in je buurt.

Veel gemeentes werken voor het plaatsen van openbare laadpalen samen met partijen als MRA-Elektrisch. MRA-Elektrisch biedt een kaart waarop alle laadpalen staan die zijn geplaatst en nog moeten komen. Mogelijk vind je op deze kaart laadpalen rondom je woning-/werkadres die nog geplaatst moeten worden (MRA-Elektrisch laadkaart, z.d.).

Voorwaarden aanvragen openbare laadpaal

Alhoewel het aanvragen van een openbare laadpaal geheel gratis is, zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Raadpleeg voor de exact voorwaarden de website van je gemeente, maar over het algemeen komen deze met elkaar overeen.

 • Je hebt niet de mogelijkheid om een laadpaal op eigen terrein te plaatsen. Een ondergrondse parkeergarage of een VvE-terrein wordt wel gezien als mogelijkheid.  
 • Je bent inwoner van de desbetreffende gemeente of je werkt er minimaal 20 uur.
 • Er bevinden zich geen openbare laadpalen in een straal van 200 tot 300 rondom je woning-/werkadres. Er staan ook geen laadpalen gepland in de toekomst. Het kan echter voorkomen dat een openbare laadpaal alsnog noodzakelijk blijkt te zijn. Een aanvraag indienen kan dus alsnog zin hebben.  
 • Je bent in het bezit van of je least een elektrische of plug-in hybride auto. Je moet dit kunnen bewijzen met een kopie van het koop- of leasecontract van je auto.
 • Je elektrische of hybride auto moet een bereik hebben van minimaal 40 tot 50 kilometer.

Wel of geen openbare laadpaal aanvragen?

Er hangen voor- en nadelen aan het aanvragen van een openbare laadpaal. Hieronder zet ik ze voor je onder elkaar.

Voordelen

 • Gratis laadpaal
 • Gratis installatie
 • Gratis onderhoud

Nadelen

 • Aanvraag kan een half jaar duren
 • Laadtarieven fluctueren
 • Laadpaal kan bezet zijn
 • Laadpaal staat niet altijd pal naast de deur
 • Aanvraag kan afgekeurd worden

Extra tip!

Het aanvraagproces kan aardig wat tijd in beslag nemen. Bij de meeste gemeentes kan je minstens rekenen op 5 à 6 maanden voordat de openbare laadpaal wordt geplaatst.

Het is daarom geen slecht idee om je laadpaal aan te vragen zodra je een koop- of leasecontract hebt. Hoe sneller je de aanvraag kan indienen, hoe meer tijd je kunt besparen.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over het aanvragen van een laadpaal. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Het plaatsen van een openbare laadpaal is gratis. Zowel aan de laadpaal zelf als aan de installatie zitten geen kosten verbonden. Wel betaal je voor de laadkosten van je elektrische auto, welke vaak hoger zijn dan bij een privé laadpaal (ANWB, z.d.).

Ja, je kan je eigen laadpaal openbaar maken. Je stelt je laadpaal openbaar in door in te loggen op het laadbeheer van je laadpaalaanbieder. Eenmaal ingelogd kan je in de instellingen gastgebruik van je laadpaal toestaan, waarna deze automatisch op de lijst met openbare laadstations komt te staan. 

Ja, iedereen kan een laadpaal aanvragen. Of je aanvraag wordt goedgekeurd hangt af van de voorwaarden die gelden in je gemeente. Alleen als je niet de mogelijkheid hebt om een laadpaal op eigen terrein te plaatsen kan een openbare laadpaal geplaatst worden.

Het aanvragen van een laadpaal duurt bij de meeste gemeentes 5 à 6 maanden. Let erop dat dit per gemeente sterk kan verschillen. Je kan een openbare laadpaal pas aanvragen zodra je het koop- of leasecontract van je elektrische auto hebt.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Laadpaal nodig – direct online een laadpaal aanvragen in uw gemeente. (z.d.). Laadpaal nodig.
 • MRA-Elektrisch laadkaart. (z.d.). MRA elektrisch.
 • Wat kost het opladen van een elektrische auto? | ANWB. (z.d.). ANWB.
Scroll naar boven