4 regels voor het parkeren bij een laadpaal

Steeds meer parkeerplekken beschikken over laadpalen bedoelt voor elektrische auto’s. In dit artikel worden de belangrijkste regels voor parkeren bij laadpalen onder elkaar gezet.

  • Bij een laadpaal met een gewoon parkeerbord mag je ook zonder elektrische auto parkeren.
  • Bij de meeste laadpalen mag je alleen parkeren met een elektrische auto.
  • Je mag zolang bij een laadpaal parkeren als je wil.
  • Bij een laadpaal moet je naast de elektriciteitskosten ook de parkeerkosten betalen.

1. Mag je parkeren bij een laadpaal zonder te laden?

Of je mag parkeren bij een laadpaal zonder te laden hangt af van het parkeerbord. Er zijn parkeerborden met en zonder onderbord. De regels kunnen dus per parkeerplaats verschillen.

Parkeren bij laadpaal zonder bord

Wil je parkeren bij een laadpaal zonder een bord, dan mag je hier gewoon staan zonder te laden. In dit geval staat er alleen een parkeerbord zonder wit onderbord. Het maakt verder niet auto of je parkeert met een elektrische of niet-elektrische auto.

Parkeren bij laadpaal met bord

Staat er een parkeerbord met onderbord bij de laadpaal, dan mag je er alleen parkeren terwijl je aan het laden bent. Benzine- en dieselauto’s zijn er dan dus niet welkom.

Stel dat er ‘10.00 – 22.00 h’ bij staat, dan betekent dit dat de laadplek tussen 10.00 uur in de morgen en 22.00 uur in de avond exclusief voor opladende auto’s is.

Elektrische auto’s hoeven echter niet altijd te laden. Een onderbord met de tekst ‘Alleen voor elektrische voertuigen’ geeft aan dat er alleen elektrische auto mogen parkeren, ongeacht of ze aan het laden zijn of niet.

2. Mag je met een gewone auto parkeren bij een laadpaal?

Nee, meestal mag je niet met een gewone auto parkeren bij een laadpaal. Dit hangt echter af van het parkeerbord wat bij de laadpaal staat. Staat er ‘Alleen voor opladen elektrische voertuigen’ of ‘Alleen voor elektrische voertuigen’, dan mag je er met een benzine- of dieselauto niet parkeren.

Staat er niets bij het parkeerbord, dan kunnen zowel elektrische als niet-elektrische auto’s er staan. Welke van de 3 borden je tegenkomt kan erg verschillen per gemeente. Houd dit dus goed in de gaten.

3. Hoelang mag je parkeren bij een laadpaal?

Je mag zo lang parkeren bij een laadpaal als je wil. Mensen die hun auto aan de lader houden terwijl de accu al vol zit worden ook wel laadpaalklevers genoemd.

Laadpaalkleven is in veel gemeentes echter niet illegaal, zoals in Amsterdam. In de gemeente Amsterdam is er geen tijdslimiet aan het opladen op de laadplek (Gemeente Amsterdam, z.d.).

Er zijn echter ook gemeentes waarbij laadpaalkleven wel strafbaar is. Een voorbeeld hiervan is Noordwijk, waar een automobilist in 2020 een boete kreeg van 95 euro nadat zijn auto 2 uur vol aan de laadpaal stond. In de APV van Noordwijk staat namelijk dat het niet is toegestaan een paal langdurig bezet te houden (NOS, 2022).

Let op!

Alhoewel laadpaalkleven niet overal verboden is, bestaat er wel iets als een laadetiquette. Onderdeel van deze laadetiquette is dat je je auto dient te verplaatsen zodra de accu vol zit.

4. Moet je betaald parkeren bij een laadpaal?

Ja, je moet betaald parkeren bij een laadpaal. Net zoals bij parkeerplaatsen zonder laadpaal dien je gewoon de parkeerkosten te betalen.

Het betalen van de parkeerkosten staan los van het betalen voor de laadkosten. Net zoals dit geldt voor benzine- en dieselauto’s.

Kan je er gratis parkeren zonder dat je parkeerkosten hoeft te betalen, dan betaal je uiteraard alleen voor de laadkosten.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over het parkeren bij laadpalen. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Nee, het is niet altijd verboden om bij een laadpaal te parkeren met een niet-elektrische auto. Staat er een bord met ‘Alleen voor opladen elektrische voertuigen’ of ‘Alleen voor elektrische voertuigen’, dan mag je er alleen parkeren met een elektrische auto.

Je mag zolang parkeren bij een laadpaal als je zelf wil. Alhoewel bij veel gemeentes geen tijdslimiet zit aan het parkeren, blijft het laadpaalkleven niet overal onbestraft. In de Algemeen Plaatselijke Verordening staat bij sommige gemeentes dat het langdurig bezet houden van een laadpaal niet is toegestaan.

Nee, parkeren bij een laadpaal is niet gratis. Net zoals bij een brandstofauto dien je gewoon de parkeerkosten te betalen. Kan je er gratis parkeren, dan betaal je enkel voor de laadkosten van de laadpaal.

Fout parkeren bij een laadpaal kan een boete opleveren van 95 euro. Bijvoorbeeld doordat je met een niet-elektrische auto parkeert bij een laadpaal waar alleen elektrische auto’s mogen staan. Je kan een boete voorkomen door alleen bij een laadpaal te parkeren als je moet laden.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

  • Elektrische oplaadpunten in Amsterdam. (z.d.-b). Gemeente Amsterdam.
  • NOS. (2022, 11 april). “Laadpaalklevers” riskeren boete van 95 euro. NOS.
Scroll naar boven