Waar kan ik laden met een laadpas?

Laden met een laadpas is makkelijk en de meest gebruikte manier om je elektrische auto op te laden. In dit artikel lees je waar je kan laden met een laadpas en waar je dit pasje voor kan gebruiken.

 • Met een laadpas kan je laden bij alle openbare laadpalen in Nederland en de rest van Europa.
 • Je laadpas doet het ook in het buitenland.
 • Je kan laden zonder laadpas door de bijbehorende app van de laadpaal te gebruiken.

Waar kan ik laden met een laadpas?

Met een laadpas kan je laden bij alle openbare laadpalen in Nederland en de rest van Europa. Laadpassen zijn namelijk aangesloten bij het Europese laadnetwerk.

Met een laadpas kan je laden bij verschillende soorten openbare laadpalen:

 • Publieke laadpalen
 • Semi-publieke laadpalen
 • Snelladers
 • Ultrasnellader

Een laadpas is aangesloten op een laadnetwerk. Een laadnetwerk maakt het mogelijk om te laden bij openbare laadpalen met slechts één laadpas. Zo’n netwerk biedt de mogelijkheid om eenvoudig toegang te krijgen tot alle laadinfrastructuur.

Hoe groot het laadnetwerk is waarop je laadpas is aangesloten, verschilt per laadpas. Een voorbeeld van een laadpas met een groot laadnetwerk is Shell Recharge. Met een laadpas van Shell Recharge heb je toegang tot meer dan 500.000 laadpunten verspreid door Europa (Shell Recharge, z.d.).

Laadpas# toegankelijke laadpalen
Edi450.000+
Total250.000+
ANWB200.000+
Eneco300.000+
Luminus250.000+
Coolblue300.000+
Vattenfall235.000+
Shell Recharge500.000+
Engie laadpas300.000+

*Meest recente cijfers op de website van de betreffende laadpas aanbieder

Extra Tip!

In de meeste gevallen heb je slechts één laadpas nodig. Met één laadpas heb je toegang tot een groot laadnetwerk en vrijwel alle snelladers. Dit netwerk zal zich in de toekomst alleen nog maar uitbreiden.

Doet mijn laadpas het in het buitenland?

Ja, je laadpas doet het ook in het buitenland. Het laadnetwerk waarop je laadpas is aangesloten bevindt zich ook buiten Nederland. In de rest van Europa, zoals Duitsland Frankrijk en België, vind je laadpalen waartoe je toegang hebt.

Hoe groot je bereik is met een laadpas in het buitenland is echter sterk afhankelijk van de laadpas die je hebt. De afspraken die je laadpasprovider heeft gemaakt met buitenlandse exploitanten bepaalt tot welke buitenlandse laadpalen je toegang hebt.

In de bijbehorende app van je laadpas kan je meestal zien welke openbare laadpalen in het buitenland zich binnen het aangesloten laadnetwerk bevinden.

Kan ik laden zonder laadpas?

Ja, je kan laden zonder laadpas. Zo zijn er andere manieren waarop je een laadsessie kunt starten, bijvoorbeeld door het gebruik van een app. Hieronder vind je een paar laadpas alternatieven:

 • Laden met de app: download de app van de openbare laadpaal, maak een account aan en voeg je betaalgegevens toe. Een voorbeeld hiervan is de Shell Recharge App, waar vanuit je laadsessies kunt starten.
 • Laden met pinpas en creditcard: soms is het mogelijk om een laadsessie te starten met enkel je pinpas of creditcard. Vaak zie je dit alleen bij bepaalde ultrasnelladers.
 • Laden met QR-code: tot slot kan je de QR-code op de laadpaal scannen met de camera van je telefoon.

Het gebruik van een laadpas biedt echter toegang tot meer openbare laadpalen, aangezien laadpassen altijd worden geaccepteerd.

Extra Tip!

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een laadpaspakket. Een laadpaspakket bestaat uit meerdere laadpassen die elkaar goed aanvullen. Hiermee heb je niet alleen toegang tot meer laadpalen, maar kan je ook goedkoper laden door de juiste laadpas te gebruiken.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over waar je kan laden met een laadpas. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Ja, met een laadpas kan je overal laden bij openbare laadpalen in Nederland en de rest van Europa. Je kunt terecht bij zowel openbare laadpalen als snelladers. Vrijwel alle laadpassen zijn aangesloten op een groot laadpaal netwerk.

Laadpalen zijn over het algemeen niet gratis. Alhoewel dit voorheen nog weleens voorkwam, betaal je bij openbare laadpalen altijd voor de laadkosten. Wel kan je je auto thuis gratis opladen door je eigen opgewekte stroom te gebruiken.  

Ja, met een ANWB laadpas kan je overal laden in Nederland en Europa. Ook heb je toegang tot de meeste openbare snelladers. Gebruik de ANWB Onderweg app om een overzicht te krijgen van alle openbare laadpunten.

Sluit de laadkabel aan op je elektrische auto. Houd vervolgens je laadpas tegen de scanner van de openbare laadpaal. Zodra je geïdentificeerd bent wordt de laadsessie gestart. De laadkosten worden achteraf automatisch in rekening gebracht van de rekening die aan je laadpas is verbonden.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Eenvoudig EV’s opladen met onze laadpas | Shell Recharge. (z.d.). Eenvoudig EV’s opladen met onze laadpas | Shell Recharge.
Scroll naar boven