Wat is een laadkabel type 2?

Voor het opladen van je elektrische auto kan je een type 1 of type 2 laadkabel gebruiken, afhankelijk van welke aansluiting je auto ondersteunt. In dit artikel lees je meer over wat een type 2 laadkabel is.

  • Een laadkabel type 2 kan opladen met 3-fase en heeft een maximaal laadvermogen van 11 kW.
  • Je herkent een laadkabel type 2 aan 7 pinnen en een stekker in de vorm van een cirkel.
  • Een laadkabel type 2 kan drie keer zo snel laden dan een laadkabel type 1.

Wat is een laadkabel type 2?

Een laadkabel type 2 kan opladen met 3-fase en heeft een maximaal laadvermogen van 11 kW bij 16A. Een type 2 laadpaal is de Europese standaard en wordt het meest gebruikt in Nederland. De meeste huishoudens in Europa hebben namelijk een 3-fase aansluiting in hun woning.

De meeste laadpalen en elektrische auto’s worden in Europa verkocht met een type 2 aansluiting. Een type 2 laadkabel wordt verkocht in 2 varianten:

Aantal ampèreLaadvermogen
Type 2 x 16A11 kW
Type 2 x 32A22 kW

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 laadkabel?

Het grootste verschil tussen een type 1 en type 2 laadkabel is de laadsnelheid. Met een type 2 laadkabel kan je niet alleen met 1-fase laden, maar ook met 3-fase. Bij 3-fase heb je een laadvermogen van 11 kW bij 16 ampère en 22 kW bij 32 ampère.

Met een laadkabel type 1 daarentegen kan je alleen 1-fase laden. Het laadvermogen is dan 3 keer zo laag, waardoor je 3 keer zo langzaam laadt. Hieronder staan de belangrijkste verschillen onder elkaar.

VerschillenType 1Type 2
LandenVS/JapanEuropa
Aantal pinnen57
Volt120V240V
Fasen1-fase3-fase
Laadvermogen bij 16 ampère3,7 kW11 kW

In Europa gebruik je doorgaans een type 2 laadkabel, maar buiten Europa komt type 1 voor. Welk type laadkabel je gebruikt is afhankelijk van de aansluiting van je auto en laadpaal.

Een type 2 laadkabel herken je aan 7 pinnen en een stekker in de vorm van een cirkel. Een type 1 daarentegen heeft slechts 5 pinnen.

Welke auto gebruikt een type 2 laadkabel?

De meeste elektrische auto’s die tegenwoordig in Nederland worden verkocht gebruiken een type 2 laadkabel. Denk aan elektrische auto’s van BMW, Mercedes, Audi en Volvo, maar ook verschillende modellen van tesla.

Een type 2 aansluiting is immers de Europese standaard waar Europese autofabrikanten zich aan houden.

Veel Amerikaanse en Japanse auto’s (of andere voertuigen die deze technologie gebruiken) zijn uitgerust met een type 1 laadkabel. Voorbeelden van Amerikaanse en Japanse modellen zijn Toyota en Nissan.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over een type 2 laadkabel. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Een type 2 laadkabel kan alleen aangesloten worden op een type 2- of CCS-aansluiting. Je laadt hiermee op met 3-fase en een laadvermogen van 3,7 kW bij 16 ampère. Een type 2 laadkabel wordt als Europese standaard gebruikt en is ook veelvoorkomend in Nederland.

Een type 2 aansluiting heeft 7 pinnen die geschikt is voor een type 2 laadkabel. Hiermee kan je laden met een laadvermogen van 11 kW bij 16 ampère. Een type 2 aansluiting is de Europese standaard en komt voor bij thuisladers en openbare laadpalen in Nederland.

Voor een 11 kW laadpaal heb je een type 2 (mennekes) laadkabel nodig met 3-fase en 16A. Hierdoor heb je het juiste aansluitingstype, laadvermogen en stroomsterkte. Houd verder rekening met de lengte van de kabel die meestal 5 tot 8 meter is.

Je weet welke oplaadkabel je nodig hebt door te kijken welke aansluiting je laadpaal en auto gebruiken. Hebben deze beide 7 pinnen, dan heb je een type 2 laadkabel nodig. Maak je gebruik van een aansluiting met 5 pinnen, dan heb je een type 1 laadkabel nodig.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

Scroll naar boven