Wat is een slimme laadkabel?

Naast slimme laadpalen zijn er ook slimme laadkabels. Wat een slimme laadkabel is en voor wie het bedoelt is wordt in dit artikel besproken.

 • Een slimme laadkabel heeft geavanceerde functies die het laden efficiënter en veiliger maken.
 • Een slimme laadkabel is geschikt voor bezitters van een hybride auto en als tijdelijke oplossing.
 • Een slimme laadkabel met split billing kan oplaadkosten verdelen tussen verschillende partijen.

Wat is een slimme laadkabel?

Een slimme laadkabel is een laadkabel met geavanceerde functies die het opladen van je elektrische auto efficiënter en veiliger maken. Zo beschikt een slimme laadkabel over een internetverbinding waarmee je inzicht kan krijgen in je laadsessies.

Dit zijn de belangrijkste functies van een slimme laadkabel:

 • Online laadinzichten bekijken
 • Beveiliging tegen overbelasting
 • Bediening via een app
 • Split-billing
 • Bijhouden waar laadsessies plaatsvinden
 • Laadsnelheid instellen

Net zoals normale laadkabels zijn ook slimme laadkabels verkrijgbaar met type 1 of type 2. Het andere uiteinde van de kabel sluit je aan op een normaal stopcontact. Ook heb je vaak de keuze uit verschillende laadkabel lengtes.

Voor wie is een slimme laadkabel?

Om verantwoord en efficiënt te kunnen laden is het verstandig om slim te laden. De slimme laadfuncties waarover een laadpaal normaal beschikt bevinden zich nu in de laadkabel. Dit is in 2 gevallen interessant:

 • Bezitters van een (zakelijke) hybride auto
 • Als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld bij een vakantiehuisje

Bezitters van een (zakelijke) hybride auto

Slimme laadkabels zijn voornamelijk bedoelt voor hybride rijders. Hybride auto’s hebben geen krachtig losstaand laadstation nodig. In plaats daarvan kan je ook een regulier stopcontact gebruiken in combinatie met een slimme laadkabel.

Een slimme laadkabel wordt pas echt interessant als zakelijke rijder met een hybride auto. Als zakelijke rijder wil je je zakelijke laadkosten verrekenen bij je werkgever. Veel slimme laadkabels hebben de functie waarmee zakelijke kosten apart gefactureerd kunnen worden.

Tijdelijke oplossing

Woon je ergens tijdelijk en wil je zakelijke laadkosten verrekenen, dan is een slimme laadkabel ook een goede oplossing. Hierdoor hoef je niet meteen een heel laadstation te installeren. Houd wel rekening met de trage laadsnelheid, aangezien je alleen kan laden via het stopcontact.

Een goed voorbeeld hiervan is als je op vakantie bent. Als er op vakantie weinig openbare laadpalen in de buurt zijn, kan je middels een slimme laadkabel eenvoudig je auto op een normaal stopcontact aansluiten.

Let op!

De laadsnelheid van een slimme laadkabel is laag, omdat je deze aansluit op een stopcontact. Houd daarom rekening met een maximaal laadvermogen tussen de 2,3 en 3 kWh. Voor hybride auto’s met een accucapaciteit van slechts 10 kWh is dit echter genoeg (VAB-Magazine, 2020). Dat vraagt slechts 4 à 5 uur oplaadtijd.

Wat is een slimme laadkabel met split billing?

Een slimme laadkabel met split billing kan kosten voor het opladen verdelen tussen verschillende partijen. De laadkabel houdt bij welke gebruiker wanneer en hoeveel elektriciteit heeft verbruikt.

Dit is voornamelijk handig voor mensen die hun zakelijke laadkosten willen verrekenen met hun werkgever. Split billing is nuttig in de volgende situaties:

 • Je wil zakelijke laadkosten apart verrekenen met je werkgever.
 • Meerdere mensen maken gebruik van één slimme laadkabel.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over een slimme laadkabel. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Een slimme laadkabel biedt inzichten in je laadsessies en kan zakelijke kosten apart factureren. Je sluit een slimme laadkabel aan op een stopcontact, wat het een goede oplossing is voor zakelijke hybride rijders met een kleine accucapaciteit.

Een slimme laadkabel kost gemiddeld tussen de €200 en €300. Dit is gemiddeld iets hoger dan de prijs van een normale laadkabel. Vaak vraag je voor de aanschaf van een slimme laadkabel een offerte aan. Zo krijg je een laadoplossing op maat.

Een Smart Charging Cable sluit je aan op een regulier stopcontact en je elektrische auto. Via een internetverbinding kan je laadsessies op afstand beheren en inzichten krijgen tot je laadgedrag. Je laadkabel communiceert dan als het ware met je elektrische auto.

Tussen je meterkast en laadpaal loopt een YMvK kabel. Voor een 1-fase 16A laadpaal gebruik je een 3×2.5 YMvK of 2×2.5 YMvK AS kabel. Voor een 3-fase 16A laadpaal gebruik je een 5×2.5 YMvK of 4×2.5 YMvK kabel.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Divjak, K. (2020). Alles wat je wilt weten over de batterijen van een hybride auto. VAB-Magazine.
Scroll naar boven