Wat kost een laadpaal inclusief installatie? – Bereken zelf!

Het plaatsen van een laadpaal is best een investering. In dit artikel lees je wat een laadpaal inclusief installatie kost, zodat je de kosten goed op een rijtje kan zetten.

 • Een laadpaal thuis kost gemiddeld tussen de €800 en €2500.
 • De kosten hangen sterk af van de laadpaal en de soort installatie.
 • Dynamic Load Balancing, het laadvermogen, de verzwaring van de meterkast en graafwerkzaamheden beïnvloeden de kosten het meest.
 • Gemiddeld betaal je thuis €0,46 per kWh om elektrisch te laden.

Wat kost een laadpaal inclusief installatie?

Een laadpaal inclusief installatie kost thuis gemiddeld tussen de €800 en €2500. Het hangt echter van veel factoren af, zoals de opties die je kiest en de soort installatie. Hieronder staan de kosten van een laadpaal en de installatie uiteengezet.  

SoortBedragVereist
Laadpaal€500 – €1500Ja
Installatie€300 – €1000Ja
Totaal€800 – €2500Ja

Laadpaal kosten

Bij de aanschaf van een laadpaal zijn er altijd een paar kostenposten die de aanschafkosten flink kunnen opschroeven. Hieronder bespreek ik ze alle drie:

 • Dynamic Load Balancing: een laadpaal met load balancing is altijd enkele honderden euro’s duurder. Je maakt de laadpaal in dit geval ‘slim’. Met deze functie kan je laadpaal de beschikbare stroom gelijk verdelen over je auto en apparaten in huis. Hierdoor voorkom je dat de knoppen eruit springen en je elektriciteitsnet wordt overbelast.
 • Laadvermogen: bij de aanschaf van een laadpaal heb je regelmatig de keuze tussen 11 en 22 kW. Met 22 kW kan je sneller laden, maar de kosten van de laadpaal en de energiekosten gaan omhoog.
 • Losse kabel: de meeste laadpalen worden verkocht met een losse kabel. Deze kabel kan je er vaak los bij kopen of zit standaard bij de laadpaal inbegrepen. De kosten van deze kabel zijn afhankelijk van de kabellengte. Vaak heb je de keuze uit een 5, 6, 8 of 10 meter lange kabel.  

Welke extra opties je hebt verschilt erg per laadpaal en laadpaalaanbieder. Bij sommige verkopers heb je minder vrijheid om bepaalde opties wel of niet te nemen. Zo komt het regelmatig voor dat je kunt bijbetalen voor een RFID-lezer, een eigen logo op het display en de kleur van de laadpaal.

Extra tip!

Kan je geen eigen laadpaal bij je huis plaatsen? Overweeg dan om een gratis openbare laadpaal bij de gemeente aan te vragen. De gemeente plaatst vervolgens de laadpaal in de buurt van waar jij woont.

Installatiekosten

Hoe hoog de installatiekosten zijn hangt sterk af van je thuissituatie. Iets waar je verder weinig invloed op hebt. De kans is groot dat je te maken krijgt met de onderstaande installatiekosten.

 • Montagepaal: een wallbox is over het algemeen goedkoper, wat betekent dat je de laadsocket aan de muur hangt. In sommige gevallen is alleen een laadpunt met een paal mogelijk. Houd in dit geval rekening met extra kosten.
 • Verzwaring meterkast: een meterkast met een 1-fase aansluiting heeft een maximaal laadvermogen van 3,7 kW waarmee je auto binnen 15 tot 20 uur weer vol is. Je moet je meterkast verzwaren als je een laadkracht van 11 kW of 22 kW wil. Hiermee laad je je auto op binnen 6 tot 10 uur.
 • Graafwerkzaamheden: de grondkabel van de laadkabel loopt ondergronds vanaf de laadpaal naar je meterkast. Hiervoor moet een gleuf gegraven worden. Hoeveel deze graafwerkzaamheden kosten is afhankelijk van de afstand.

Maandelijkse kosten

Als je een laadpaal koopt krijgt je vaak te maken met maandelijkse kosten. Er zijn maximaal 3 maandelijkse kosten:

 • Back-office: een back-office is een beheersysteem waar vanuit je alle laadsessies kan monitoren en beheren. Je maakt hiermee je laadpaal als het ware ‘slim’.
 • Laadpas: om openbaar te kunnen laden vraag je een laadpas aan. Alhoewel er ook laadpassen zonder abonnement bestaan, geldt er voor de meeste een maandelijks tarief.
 • Onderhoud: dit komt niet vaak voor, maar sommige laadpaalaanbieders geven je de optie om maandelijks te betalen voor onderhoud. Het zijn geen kosten die je per se hoeft te maken.

Laadpaal Kosten Calculator

De standaardkosten voor een laadpaal + installatie zijn ongeveer €800. Dit bedrag kan oplopen naar €2500, afhankelijk van de extra opties die je selecteert. Welke kosten zijn nog meer voor jou van toepassing? Let op: de onderstaande kosten zijn slechts een grove schatting.
Geschatte totale kosten: €0

Wat kost elektrisch laden?

Tot slot moet je nog rekening houden met de kosten van de elektriciteit. De elektriciteitskosten kunnen erg fluctueren en ook tussen regio’s liggen grote verschillen (de Volkskrant, 2023).  

Aangezien de elektriciteitskosten thuis omhooggaan, kan het soms voordeliger zijn om bij een openbare laadpaal te laden.

Thuis

Gemiddeld betaal je thuis €0,46 per kWh om elektrisch te laden (ANWB, z.d.). Een gemiddeld persoon rijdt ongeveer 10.000 kilometer per jaar (CBS, z.d.) met een auto die 5 kilometer op 1 kWh rijdt (UC, z.d.). Dit betekent dat je 2.000 kW (10.000/5) nodig hebt tegen een laadtarief van €0,46.

Dit betekent dat je per jaar grofweg €920 (2.000×0,46) aan elektriciteitskosten kwijt bent.

Openbaar

Gemiddeld betaal je bij een openbare laadpaal €0,50 per kWh om elektrisch te laden (Vattenfall In Charge, 2021). Dit ligt echter nog verder uiteen dan bij thuisladen. Over het algemeen kan je een tarief van ongeveer € 0,28 tot € 0,82 per kWh verwachten.

Extra tip!

Er zijn manieren waarop je de kosten kan dekken. Voor VvE’s bestaan er subsidies, zakelijke laadpalen zijn fiscaal aftrekbaar en het installeren van je laadpaal kan je mogelijk voor een deel zelf doen.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over hoeveel een laadpaal kost. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen omtrent laadpaalkosten.

Een laadpaal inclusief montage kost tussen de €800 en €2500. De minimale kosten zijn €800 en daar komen vaak (optioneel) extra kosten bij. Denk aan Dynamic Load Balancing, meer laadvermogen en het verzwaren van je meterkast.

Een laadpaal kost thuis gemiddeld tussen de €500 en €1500. De prijs van je laadpaal hangt voornamelijk af van wel of geen Dynamic Load Balancing, het laadvermogen, de kleur en de lengte van de bijbehorende kabel. Vergeet tot slot de installatiekosten niet.

Nee, particulieren kunnen geen subsidie krijgen voor een laadpaal. Voor het aanschaffen van zakelijke laadpalen geldt een investeringsaftrek dat kan oplopen tot 45% en een afschrijving van 75% van de investeringskosten. VvE’s kunnen maximaal €1.500 subsidie krijgen voor oplaadpuntenadvies.

Ja, je kan geld verdienen met een laadpaal. Het is mogelijk om je gasten te laten betalen voor een zelf ingesteld tarief, waardoor je van je privé laadpaal een openbare laadpaal maakt. Log hiervoor in op je laadbeheer en sta gastgebruik toe.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

Scroll naar boven