Welke grondkabel heb je nodig voor een laadpaal?

Via een voedingskabel onder de grond wordt alle stroom vanuit je meterkast naar de laadpaal gebracht. In dit artikel lees je welke grondkabel je nodig hebt voor het installeren van je laadpaal.

  • Je hebt meestal een 5×6 YMvK of 4×6 YMvK-AS kabel nodig.
  • De soort grondkabel is afhankelijk van je omgeving, stroomsterkte, fasen en afstand.
  • De grondkabel moet ongeveer 60 centimeter diep ingegraven worden.
  • De maximale lengte van een grondkabel voor je laadpaal is 60 of 70 meter.

Welke grondkabel heb je nodig voor een laadpaal?

De meest mensen hebben een 5×6 YMvK of 4×6 YMvK-AS kabel nodig voor hun laadpaal. Hiermee kan je 3-fase laden en heb je een kabel die dik genoeg is. Een YMvK-kabel is een soort kabel dat veel gebruikt wordt bij het aansluiten van een laadpaal op je stroomnetwerk.

Een 5×6 YMvK kabel heeft 5 aders waarvan 4 fasedraden en 1 aardedraad met een kabeldikte van 6 mm. De YMvK staat voor het type kabel en materiaal dat wordt gebruikt.

De beste voedingskabel voor je laadpaal hangt echter af van je situatie. Zoals je in de onderstaande tabel kan zien is dit afhankelijk van je omgeving, stroomsterkte, fasen en afstand.

Type laadpaalNiet ingegravenIngegravenMaximale kabellengte
1 Fase 16A3×2.5 YMvK2×2.5 YMvK-AS60 meter
1 Fase 32A3×6 YMvK2×6 YMvK-AS70 meter
3 Fase 16A5×2.5 YMvK4×2.5 YMvK-AS60 meter
3 Fase 32A5×6 YMvK4×6 YMvK-AS70 meter
*Er bestaan ook andere kabeldiktes, zoals 4 mm of zelfs 10 mm.

Omgeving

Naast een YMvK-kabel bestaan er ook YMvK-AS kabels. YMvK-AS kabels zijn geschikter voor buitenshuis of ondergronds. De letters ‘AS’ staan namelijk voor Aluminium Scherm, wat de kabel beter beschermd tegen vochtige omgevingen.

YMvK-kabel zijn bedoelt voor binnenshuis en worden niet ingegraven. Bijvoorbeeld als je gebruik maakt van een wallbox waarbij de kabel niet onder de grond hoeft. Hierdoor hebben ze een extra aardedraad die wordt gebruikt voor extra veiligheid.

Stroomsterkte

Verder is de soort YMvK-kabel die je gebruikt afhankelijk van de stroomsterkte (aantal ampère). Een hogere stroomsterkte vereist een dikkere grondkabel om spanningsverlies te voorkomen. Zo maak je bij 16A gebruik van een 2.5 mm dikke kabel. Bij 32A daarentegen gebruik je 6 mm.

Aantal fasen

Het aantal geleiders dat je grondkabel nodig hebt is afhankelijk van hoeveel fasen je laadt. Bij 1-fase gebruik je 2 draden: 1 fasedraad en 1 aardedraad. Bij YMvK-kabels komt hier ook nog een extra aardedraad bij voor de veiligheid. Vandaar dat je bij een 1-fase 16A aansluiting je een 3×2.5 YMvK-kabel gebruikt.

Afstand

Tot slot speelt de afstand tussen de laadpaal en de meterkast een rol. Voor langere afstanden gebruik je een dikkere grondkabel zodat je een hogere stroomcapaciteit ondersteunt.

Dit zie je ook terug in de tabel, waarin je kunt zien dat een kabel van 6 mm een kabellengte heeft van 70 meter en een kabel van 2.5 mm een lengte van 60 meter.

Hoe diep moet de grondkabel gelegd worden?

De grondkabel van je laadpaal dient 60 centimeter diep ingegraven te worden. Ligt de kabel niet door je tuin, dan zou je ook een gleuf van 30 centimeter kunnen graven.

Voorkom dat er spanning komt te liggen op de kabel. Je kan dit voorkomen door de kabel niet in een rechts lijn te leggen, maar een beetje kronkelend.

Let op!

Naast het aanleggen van een YMvK-kabel kan je ook meteen een FTP datakabel aanleggen. Hiermee kan een slimme verbinding worden gemaakt tussen je laadpaal en meterkast. Dit maken functies als Dynamic Load Balancing mogelijk.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over welke grondkabel je nodig hebt. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Voor een laadpaal heb je een YMvK-kabel nodig. Loopt de kabel buitenshuis en ondergronds, gebruik dan een YMvK-AS kabel. Een 5×6 YMvK-kabel bijvoorbeeld ondersteunt 3-fase laden en is dik genoeg, namelijk 6 mm. Hierdoor kan je (in de toekomst) 3-fase laden en heb je voldoende stroomcapaciteit.

Voor 3-fase laden heb je eenYMvK-grondkabel nodig met 3-fasedraden en 1 aardedraad. Bij 3-fase wordt een minimale kabeldikte van 4 mm aangeraden. Loopt de kabel buitenshuis en ondergronds, gebruik dan een YMvK-AS kabel.

Voor 1-fase laden kan je een kabeldikte gebruiken van 2.5 mm. Voor 3-fase laden wordt aangeraden om een kabeldikte te kiezen van minimaal 4 mm. Hoe groter de afstand tussen je laadpaal en meterkast, hoe dikker de grondkabel moet zijn.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

Scroll naar boven