Welke lengte laadkabel heb je nodig? – Laadpaal lengte

Naast het kiezen tussen een vaste en losse laadkabel bepaal je ook de lengte van de laadkabel. In dit artikel lees je welke kabellengte je nodig hebt en welke opties je hebt.

  • De meeste mensen hebben een laadkabel lengte nodig van tussen de 5 en 8 meter.
  • Een langere laadkabel is zwaarder en duurder.
  • Een laadkabel is vaak 4, 6, 8 of 10 meter lang.
  • De maximale lengte van een laadkabel is 15 meter.

Welke lengte laadkabel heb je nodig?

De meeste mensen hebben een laadkabel lengte nodig van tussen de 5 en 8 meter. 6 meter is bijvoorbeeld een erg populaire lengte. Zo is de kabel niet te lang en te kort. Bij het kiezen van de juiste lengte moet je op het volgende letten.

1. Parkeersituatie

Het belangrijkste om op te letten is uiteraard de parkeersituatie. Hoever staat je auto van het laadpunt af en parkeer je deze altijd op dezelfde plek? Houd bij het bepalen van de kabellengte rekening met genoeg speling. Het is altijd beter om een te lange kabel dan een te kleine kabel te kiezen.

2. Gewicht

Waarom gebruik je niet gewoon een hele lange laadkabel? Om de afstand tussen de auto en het laadpunt hoef je je geen zorgen te maken als je voor een lange laadkabel van bijvoorbeeld 15 meter kiest.

Wel moet je rekening houden met de grootte en het gewicht van een lange laadkabel. Een laadkabel van 15 meter is een vrij log ding dat aardig wat ruimte inneemt in je auto.

3. Prijs

Een lange laadkabel kost uiteraard meer dan een korte laadkabel. Aangezien laadkabels vrij prijzig zijn kan dit een meewegende factor zijn.

Hoe lang kan een laadkabel zijn?

Een laadkabel is vaak 4, 6, 8 of 10 meter lang. Je kan echter ook voor een langere of kortere laadkabel kiezen, zoals 2 meter of 15 meter. Soms heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een lengte op maat. Verder is de lengte van de kabel afhankelijk van de laadpaal en de laadpaalaanbieder:

  • Laadpaal: het kan per laadpaal verschillende welke laadkabels erbij worden geleverd. Zo is de Alfen Eve Single Pro-line standaard uitgerust met een losse laadkabel van 5, 7.5 of 10 meter. De Wallbox Pulsar Plus daarentegen beschikt vaak over een vaste laadkabel van 5 of 7 meter.
  • Laadpaalaanbieder: verder is het afhankelijk van de laadpaalaanbieder welke kabellengtes er beschikbaar zijn.

Wat is de maximale lengte van een laadkabel?

De maximale lengte van een laadkabel is 15 meter. Vanaf de 15 meter gaat de laadprestatie van een laadkabel meestal omlaag, door bijvoorbeeld spanningsverlies. De kabel zal dus bij het overschrijden van deze grens minder goed werken. Een laadkabel van hoge kwaliteit zal een maximale lengte van 20 meter hebben.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over de lengte van een laadkabel. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Er wordt aangeraden om een laadkabel te kiezen met een lengte van maximaal 15 meter lang. Zodra een laadkabel de 15 meter overschrijdt treedt er namelijk spanningsverlies op, waardoor de laadkabel minder goed werkt. Een laadkabel van hoge kwaliteit is beschikbaar tot 20 meter.

Een laadkabel is meestal 4, 6, 8 of 10 meter lang. In de meeste gevallen kiest men voor een lengte van 6 meter. Dit biedt voor de meest mensen genoeg flexibiliteit bij het parkeren van hun elektrische auto.

De laadkabel van de Tesla Wall Connector heeft een lengte van 7,3 meter. Gebruik je een andere laadpaal, dan kan je ook laadkabels gebruiken van een andere lengte.  

Nee, je kan een laadkabel niet verlengen. Er bestaan namelijk geen verlengstukken voor laadkabels, waardoor je laadkabels niet op elkaar kan aansluiten. Wel kan je een normaal verlengsnoer gebruiken als je je elektrische auto oplaadt via het stopcontact.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

Scroll naar boven