Welke soorten laadpalen zijn er? – 6 laadpaal soorten

Bij de aanschaf van je eerste elektrische auto ga je al snel opzoek naar de mogelijke laadoplossingen. In dit artikel worden de verschillende soorten laadpalen voor je onder elkaar gezet.

  • Soorten zijn: privé, openbaar en snelladers.
  • Andere soorten: AC of DC, slim of niet-slim, laadpaal of wandmontage.
  • De meeste mensen kunnen het beste kiezen voor een slimme thuislader aan de muur.

Welke soorten laadpalen zijn er?

Over het algemeen kunnen we laadpalen verdelen in 3 soorten: privé laadpalen (voor thuis of bij een bedrijf), openbare laadpalen en snelladers. Elke laadoplossing speelt weer een andere rol binnen de Nederlandse laadinfrastructuur.

1. Privé laadpalen

De meeste mensen met een volledig elektrische auto laden hun voertuig op aan een thuislader. Voor de aanschaf van je eigen laadpaal vraag je een offerte aan. Zo kan je een perfect op maat gemaakte laadoplossing installeren.

Je eigen privé laadpaal gebruiken is niet alleen het meest eenvoudig, maar vaak ook het goedkoopst. Zeker als je je stroom zelf opwekt met behulp van zonnepanelen.

2. Openbare laadpalen

Naast privé laadpalen bestaan er ook openbare laadpalen. Deze laadpalen liggen verspreid door heel Nederland. Vaak kun je een laadvermogen van 11 kW of 22 kW verwachten, wat vergelijkbaar is met thuisladen (auto.nl, z.d.).

Een laadsessie starten bij een openbare laadpaal kan met behulp van een laadpas. De meeste laadpassen schaf je aan door een abonnement af te sluiten. Door de laadpas tegen de lezer van de laadpas te houden krijg je toegang tot het laadstation.

3. Snelladers

Tot slot bestaan er snelladers. Snelladers zijn meestal ook openbaar en kunnen, zoals de naam al zegt, snel laden. Je vindt ze vaak langs snelwegen voor mensen die lange afstanden afleggen met hun elektrische auto.

Waar een ‘normale’ openbare laadpaal laadt met een laadvermogen van 11 of 22 kW, ligt dit bij snelladers rond de 50 kW. Veel moderne laadpalen van tegenwoordig ondersteunen al een laadvermogen van 150 kW (auto.nl, z.d.).

Andere soorten laadpalen

Er zijn echter ook andere manieren waarop we de verschillende laadpaal soorten kunnen categoriseren. Laadpalen voor thuis zijn immers in vele soorten en maten verkrijgbaar. De belangrijkste categorieën worden hieronder besproken.

1. AC of DC laadpaal

Er kan in Nederland geladen worden met AC (alternating current) en DC (direct current). Bij AC laad je met wisselstroom en bij DC met gelijkstroom.

De stroom die van het elektriciteitsnet afkomt is altijd AC, wat beteken dat de spanning continu wisselt tussen positief en negatief. De accu van je elektrische auto daarentegen is DC.

Ga je AC-laden, dan zet de omvormer in jouw auto de AC-spanning om in DC-spanning. Bij DC-laden zit de omvormer in de laadpaal zelf gebouwd die direct is verbonden met de accu van je auto. Hierdoor kan je sneller laden en haal je laadtijden van minder dan 1 uur (Wallbox, z.d.).

Aangezien een DC laadpaal vrij duur is, worden ze (nog) niet gebruikt bij mensen thuis. Je vindt ze voornamelijk bij openbare snelladers langs de snelweg.

ACDC
WisselstroomGelijkstroom
3,7 kW tot 22 kWMin. 50 kW
Omvormer in de autoOmvormer in de laadpaal
‘Normale’ (openbare) laadpalenOpenbare snelladers

2. Slimme of niet-slimme laadpaal

Een ander groot verschil is het verschil tussen slimme en niet-slimme laadpalen. Een slimme laadpaal is verbonden met het internet en communiceert met je auto, zonnepanelen en apparaten in huis.

Dit maakt het mogelijk om inzicht te krijgen tot je laadgedrag en het laadproces te beheren. Veel laadpalen die tegenwoordig worden verkocht beschikken over deze slimme functies, zoals:

  • Load balancing: stroom wordt verdeeld over de laadpaal en apparaten in huis om overbelasting te voorkomen.
  • Laadbeheer: informatie over laadsessies in een app en het laden op afstand starten en stoppen.
  • Smart Charging: laden op het moment dat het laadtarief het laagst is, zoals in de nacht.
  • Solar Charging: kan stroom afnemen van je eigen zonnepanelen en dit goed verdelen over je elektriciteitsnet.

Echter, een laadpaal zonder slimme functies en internetverbinding heeft deze functionaliteiten niet.

3. Laadpaal of wandmontage

Tot slot kunnen we een duidelijk onderscheid maken tussen een laadpaal en wallbox. Veel particulieren kiezen voor een laadstation aan de muur, oftewel een wallbox. Deze zijn makkelijker installeren en goedkoper, omdat je geen montagepaal nodig hebt.

Een laadpaal daarentegen wordt wel geïnstalleerd op een montagepaal. Je betaalt dan extra voor de montagepaal zelf en de kosten voor het graafwerk van de paal.

Andere mogelijkheden en opties die je hebt bij de aanschaf van een laadpaal:

Welke soort laadpaal kan je het beste kiezen?

De meeste mensen kunnen het beste kiezen voor een slimme laadpaal aan de muur. Door te kiezen voor een slimme laadpaal kan je efficiënter, veiliger en goedkoper laden. Verder ben je met een wallbox goedkoper uit. 

Wat voor soort laadpaal je het beste kan kiezen is uiteraard erg afhankelijk van je situatie. Lees meer over de beste laadpaal voor thuis.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over de verschillende soorten laadpalen. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Er zijn 3 soorten laadpalen: privé laadpalen, openbare laadpalen en snelladers. Een prive laadpaal is alleen toegankelijk voor de particulier of het bedrijf. Een openbare laadpaal daarentegen is voor iedereen toegankelijk. Snelladers zijn vaak ook openbaar, maar behalen laadvermogens van 150 kW.

De beste laadpaal voor thuisgebruik is de Wallbox Pulsar Pro. Dit is een compacte thuislader die niet alleen erg betrouwbaar is, maar ook over veel functies beschikt. Een groot voordeel is dat je voor het gebruik van de slimme functies geen maandelijks abonnement nodig hebt.  

De beste laadpaal van dit moment is de Alfen Eve Single Pro-line. Voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers is dit een goede laadpaal van Nederlandse makelij. Er is veel optioneel, zoals de keuze tussen een vaste of losse kabel en een paal of wandmontage.

Laadpalen met een type 2 stekker kunnen 3-fase laden. Dit betekent dat je kan laden met een laadvermogen van 11 kW of 22 kW. Type 2 wordt als laadstandaard gebruikt in Nederland en de rest van Europa.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

  • auto.nl. (z.d.). Zo werkt het snelladen van een elektrische auto.
  • EV-laadstroom: wat is het verschil tussen AC en DC? | Wallbox. (z.d.). Wallbox Netherlands B.V.
Scroll naar boven