Hoe werkt snelladen van een elektrische auto?

Snelladen is een ideale manier van laden als je lange afstanden met je elektrische auto aflegt. In dit artikel lees je hoe snelladen werkt.

 • Gewoon laden doe je met 22 kW en snelladen met 50 of 150 kW laadvermogen.
 • Snelladen kan binnen 30 minuten.
 • Alleen oude elektrische modellen en plug-in hybrides kunnen niet snelladen.
 • Snelladers vind je vooral nog langs snelwegen bij tankstations.
 • Snelladen kost meestal tussen de €0,60 en €1,00 per kWh.

Wat is snelladen?

Bij snelladen laad je met een veel hoger laadvermogen dan bij normale laders. Hierdoor kan je een stuk sneller laden.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de omvormer die in de snellader zit gebouwd. Deze omvormer zet de wisselstroom van het net om in gelijkstroom. Door gelijkstroom te gebruiken kan je laden met een hoger laadvermogen.

Wat is het verschil tussen gewoon laden en snelladen?

Het grootste verschil tussen gewoon laden en snelladen is het laadvermogen. Bij gewoon laden laad je met een laadvermogen van 11 of 22 kW. Bij snelladers daarentegen gebruik je een laadvermogen van 50 of 150 kW.

Bij gewoon laden gebruik je de omvormer in de boordlader van je elektrische auto. Deze zet de wisselstroom van het net om in gelijkstroom. Bij snelladers zit de omvormer in de laadpaal zelf, waardoor je de boordlader van je auto niet hoeft te gebruiken.

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen gewoon laden en snelladen onder elkaar:

 Gewoon ladenSnelladen
Laadvermogen22 kW150 kW
Laadtijdca. 6 uurca. 30 min
OmvormerIn de boordladerIn de snellader
LocatieOveralLangs snelwegen
Aansluiting kabelType 2CCS2

Extra Tip!

Naast snelladers bestaan er ook ultrasnelladers. Ultrasnelladers laden niet met een laadvermogen van 50 of 150 kW, maar met een laadvermogen van 350 kW. Hiermee zit de accu van je auto binnen 15 minuten vol. 

Hoelang duurt snelladen?

Snelladen duurt gemiddeld 30 minuten. Hoe lang het laden exact duurt is afhankelijk van het laadvermogen van de snellader. Sommige snelladers hebben een laadvermogen van 50 kW, terwijl er ook snelladers bestaan met een laadvermogen van 150 kW (Fastned, z.d.).

 60 kW accu opslag
Gewone lader 22 kW2 uur en 53 min
Snellader 50 kW1 uur en 12 min
Snellader 150 kW24 min
Ultrasnellader 350 kW9 min

Tot slot is de laadsnelheid afhankelijk van het maximale laadvermogen dat je elektrische auto ondersteunt. Een elektrische auto met een maximaal laadvermogen van 250 kW kan niet met 350 kW laden.

Let op!

Zodra je accu 80% vol zit gaat het snelladen een stuk langzamer. Snelladers doen dit om de levensduur van je accu te waarborgen. Vanaf dit punt heeft het dus niet zoveel zin meer om de snellader te gebruiken.

Snelladen heeft dan ook een grotere impact op de levensduur van je batterij dan normaal laden (Business Insider Nederland, 2022).

Welke auto’s zijn geschikt voor snelladen?

Zo goed als alle elektrische auto’s zijn geschikt voor snelladen. Slechts enkele oude elektrische modellen ondersteunen snelladen niet. Ook de meeste plug-in hybrides kunnen niet snelladen vanwege de ingebouwde accu.

Hieronder vind je een lijst van populaire elektrische auto’s die snelladen ondersteunen:

 • Audi Q4 e-tron
 • Kia Niro EV
 • Kia EV6
 • Polestar 2
 • Porsche Taycan GTS/Turbo
 • Tesla Model Y
 • Tesla Model 3
 • Volvo XC40 Recharge

Houd er rekening mee dat niet alle elektrische auto’s hetzelfde laadvermogen ondersteunen. Zo kan de Audi Q4 e-tron snelladen met 100 kW, terwijl de Tesla Model Y een snellaadvermogen heeft van 250 kW.

Waar kan ik snelladen?

Snelladers vind je vaak langs snelwegen bij tankstations, maar steeds vaker ook op bedrijventerreinen en in woonwijken. Om snelladers te vinden kan je laadpaal apps gebruiken die alle locaties in kaart brengen.

Aanbieders van snelladers hebben een eigen app waarop alle snelladers worden weergegeven. Bekende aanbieders in Nederland en Europa zijn:

 • Fastned
 • Tesla-Supercharger
 • Ionity
 • EVgo

Het is (nog) niet mogelijk om een snellader bij je huis te plaatsen. Alle snelladers die je dus kan gebruiken zijn publiek of semi-publiek.

Wat kost snelladen?

Snelladen kost meestal tussen de €0,60 en €1,00 per kWh. De kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van een aantal factoren:

 • De aanbieder van de snellader: aanbieders van snelladers, zoals Fastned en Allego, kunnen onderling andere prijzen hanteren.
 • Het tijdstip waarop je laadt: laden kan ’s nachts goedkoper zijn dan overdag.
 • De laadpas die je gebruikt: laadpasproviders hanteren onderling andere tarieven.
 • De snelheid van de snellader: snelladen met 150 kW is doorgaans duurder dan met 50 kW.

Alhoewel snelladen duurder is dan normaal laden, is het alsnog goedkoper dan tanken (EVbox, 2022). Veel laadpaal apps weergeven de tarieven van de openbare laadpalen. Je kan dus van tevoren al zien hoeveel je betaalt per kWh.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over hoe snelladen werkt. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

In tegenstelling tot normale laadpalen zit bij snelladers de omvormer in de laadpaal gebouwd. Je hoeft dan niet de omvormer in je auto te gebruiken. Hierdoor kan je auto opgeladen worden met gelijkstroom, wat resulteert in veel laadvermogen.

Bij een snellader kan je betalen met je laadpas, maar ook met een pinpas/creditcard. In tegenstelling tot reguliere laadpalen kan je bij snelladers alleen met je bankkaart een laadsessie betalen, zonder tussenkomst van een laadpas.

Ja, snelladen is vrijwel altijd duurder dan gewoon laden. Dit komt omdat snelladers een geavanceerde technologie gebruiken om te kunnen laden met veel laadvermogen. Deze extra kosten worden doorberekend aan de gebruiker in de vorm van hogere tarieven per kilowattuur.

Het opladen met een snellader duurt ongeveer tussen de 30 minuten en 1 uur. Hoelang het snelladen duurt is afhankelijk van het laadvermogen van de snellader, de maximale laadsnelheid van je auto en de grootte van de accu.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Is het laden van een elektrische auto goedkoper dan tanken? | EVBox. (2022, 17 juli). EVBox.
 • Luc. (z.d.). Kan mijn voertuig laden bij Fastned? Fastned.
 • Wilman, D. (2022). Is snelladen schadelijk voor de batterij van elektrische auto’s? Ja en nee. Business Insider Nederland.
Scroll naar boven