Kan ik elektrisch laden met een creditcard?

Het kan voorkomen dat je je laadpas niet bij de hand hebt als je wil laden. In dit geval zijn er andere opties, zoals het laden met een creditcard. In dit artikel lees je meer over elektrisch laden met een creditcard.

 • Bij een laadpaal met een gewoon parkeerbord mag je ook zonder elektrische auto parkeren.
 • Bij de meeste laadpalen mag je alleen parkeren met een elektrische auto.
 • Je mag zolang bij een laadpaal parkeren als je wil.
 • Bij een laadpaal moet je naast de elektriciteitskosten ook de parkeerkosten betalen.

Kan ik elektrisch laden met een creditcard?

Ja, heel soms is het mogelijk om bij snellaadstations je creditcard te gebruiken om je laadsessie te starten. Een voorbeeld zijn sommige snellaadstations van Fastnet.

Over het algemeen is het gebruik van enkel je creditcard nog niet mogelijk. Wel kan je je creditcard aan de bijbehorende app van de openbare laadpaal toevoegen. In dit geval start je via de app de laadsessie en betaal je met je gekoppelde creditcard.

Er zijn echter meer manieren waarop je kan laden zonder je laadpas te gebruiken:

 • Het gebruik van de bijbehorende app.
 • Scan de QR-code op de laadpaal.
 • Via Autocharge, wat betekent dat de laadsessie automatisch start zodra je de stekker aansluit.

Hoe kan ik laden met een creditcard?

Als het mogelijk is om je creditcard te gebruiken hoef je deze meestal enkel tegen de lezer te houden (Fastned Support, z.d.). Je laadsessie starten met je creditcard of bankpas gaat als volgt:

 • Houd je bankpas/creditcard of smartphone-wallet tegen de betaalautomaat. Je maakt in dit geval een reservering.
 • Je kaart wordt geverifieerd wat enkele seconden duurt.
 • Selecteer de connector via de knoppen onder het scherm.
 • Start met laden door de stekker aan te sluiten.

Om dit te laten werken moet je creditcard wel geverifieerd kunnen worden. Zorg er daarom voor dat je creditcard is toegevoegd aan je laadaccount.

Wil je de laadsessie met de app starten en betalen via je creditcard, dan moet je deze eerst toevoegen aan de app. Dit doe je als volgt:

 • Download de app van de openbare laadpaal.
 • Open de app en login of maak een account aan.
 • Selecteer het laadpunt waar je wil laden.
 • Start de laadsessie en selecteer je creditcard als betaaloptie.

Waar kan ik laden met een creditcard?

Voor nu is het in Nederland enkel mogelijk om te laden met een creditcard bij bepaalde Fastnet snellaadstations (ANWB, z.d.). De kans is aanwezig dat dit in de toekomst alleen maar zal gaan toenemen.

Betalen met een creditcard door deze toe te voegen aan je laad app kan inmiddels bij bijna alle publieke laadstations. Voor elke laadpaal is tegenwoordig wel een app beschikbaar. Voorbeeld van apps waar je je creditcard aan kan toevoegen:

LaadpaalApp
AllegoSmoov
EVBoxEVBox Everon
ShellShell Recharge (voorheen NewMotion)
FastnedFastned
VattenfallInCharge

Hoe dit in het buitenland zit verschilt erg per land. In het buitenland kan je er altijd vanuit gaan dat je via een app je creditcard kan toevoegen. De laadsessie start je vervolgens met de app.

In Verenigd Koninkrijk zijn er meer laadpalen waarmee je via een creditcard je laadsessie kan starten (AutoWeek, 2023).

Veelgestelde vragen

Mogelijk heb je nog wat vragen omtrent het laden met een creditcard. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Ja, bij sommige snellaadstations van Fastned is het mogelijk om de laadsessie te starten en te betalen met je creditcard. Bij de meeste openbare laadpalen kan je wel betalen met je creditcard, maar start je de laadsessie via de app.

Ja, je kan ook laden zonder laadpas. Bij de meeste openbare laadpalen kan je zowel met een laadpas als een laadpaal app laden. Download de app van de desbetreffende laadpaal, maak een account aan, vul je gegevens in en start de laadsessie.  

Ja, bij vrijwel alle openbare laadpalen is het mogelijk om met een pinpas te betalen. Voeg je pinpas toe aan de app en start via de app de laadsessie. Na het laden worden de laadkosten automatisch van je gekoppelde laadpas afgeschreven.

Meestal betaal je bij een laadpaal via je laadpas. Bij het activeren van je laadpas voeg je je betaalgegevens toe. Als je de laadpas tegen de lezer houdt om een laadsessie te starten, worden de kosten automatisch van je bankrekening afgeschreven.  

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Boers, J. (2023b, augustus 8). DPG Media Privacy Gate. AutoWeek.
 • Je elektrische auto opladen in Europa: dit moet je weten | ANWB. (z.d.). ANWB.
 • Tim. (z.d.). Hoe kan ik mijn laadsessie starten? Fastned Support.

 

Scroll naar boven