Kan ik mijn laadpas in het buitenland gebruiken?

Waar je wel en niet kan opladen met een elektrische auto is grotendeels afhankelijk van je laadpas. Waar je in het buitenland je laadpas kan gebruiken lees je in dit artikel.

  • Je kan je laadpas gebruiken in het buitenland.
  • De beste laadpas voor het buitenland is Shell Recharge.
  • Je kan ook kiezen voor een laadpaspakket die bestaat uit meerdere laadpassen.

Kan ik mijn laadpas in het buitenland gebruiken?

Ja, je kan je laadpas gebruiken in het buitenland. Je laadpas is aangesloten op een laadnetwerk wat zich meestal ook in het buitenland bevindt.

Bij welke openbare laadpalen je laadpas werkt is afhankelijk van je laadpasaanbieder. De afspraken die je laadpasaanbieder heeft gemaakt met buitenlandse laadpaalexploitanten bepaalt waar je je laadpas wel en niet kunt gebruiken.

Om erachter te komen bij welke openbare laadpalen je wel en niet kan laden kan je het beste je laadpasaanbieder raadplegen. Je kunt aannemen dat de laadstations in de app van je laadpaalaanbieder door je laadpas geaccepteerd worden.  

In de tabel hieronder vind je een lijst van bekende laadpassen en of ze wel of niet in het buitenland gebruikt kunnen worden.

LaadpasBuitenland
ANWB
Eneco
Shell
MTC
Leaseplan
Athlon
Newmotion
Alphabet
Ecotap

Extra Tip!

Of je met een laadpas in het buitenland kan laden kan ook afhankelijk zijn van het type laadpas. Zo hebben laadpassen van MultiTankcard (MTC) een speciale internationale laadpas waarmee in het buitenland geladen kan worden.

Soms komt het voor dat je een laadpas moet activeren voor het buitenland. Dit kan je meestal doen in de bijbehorende app of webapplicatie.

Beste laadpas voor het buitenland

De beste laadpas voor het buitenland is Shell Recharge. Shell Recharge heeft een erg groot laadnetwerk en een hoop samenwerkingen met buitenlandse laadpaal exploitanten. Daar komt bij dat de bijbehorende Shell Recharge app erg gebruiksvriendelijk is.

Als aanvulling op Shell Recharge is ook een ChargePoint en Chargemap laadpas een optie. Dit zijn beide laadpassen gericht op het buitenland waarmee je relatief goedkoop kan laden.

In combinatie met de Shell Recharge laadpas heb je vrijwel overal in Europa dekking.

Ga je vaak op vakantie naar hetzelfde land, dan is het mogelijk de moeite waard om hiervoor een aparte laadkaart aan te vragen (ANWB, z.d.). Welke laadpas je het beste kan gebruiken verschilt per land. Hieronder worden ze voor je op een rijtje gezet:

LandLaadpas
DuitslandLadenetz
FrankrijkChargemap 
ItaliëEnel-X
OostenrijkMaingau
SpanjeElectromaps 

*met een laadpas in Nederland ben je al goed gedekt in België.

Tot slot is het mogelijk om te kiezen voor een laadpaspakket. Een laadpaspakket bestaat uit meerdere laadpassen die elkaar goed aanvullen. Hiermee heb je niet alleen toegang tot meer laadpalen, maar kan je ook goedkoper laden door de juiste laadpas te gebruiken.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over het gebruiken van je laadpas in het buitenland. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Ja, je laadpas doet het ook in het buitenland. Het laadnetwerk waarop je laadpas is aangesloten heeft ook openbare laadpalen buiten Nederland. Kijk op de kaart van je laadpasaanbieder om te kijken waar deze openbare laadpalen zich bevinden.

Over het algemeen werkt iedere laadpas op elke laadpaal. Een laadpas van Shell Recharge of ANWB is aangesloten op één van de grootste laadnetwerken van Europa. Niet alleen normale laadpalen, maar ook snelladers vormen onderdeel van dit netwerk.

  • Neem een creditcard mee als backup voor je laadpas.
  • Gebruik de app van je laadpasaanbieder om laadpalen te vinden.
  • Plan met behulp van de app een route langs zoveel mogelijk snelladers.
  • Houd je laadpas tegen de scanner van je laadpaal.

Ja, je kan met een laadpas overal laden. Zowel in Nederland als in de rest van Europa bevindt zich een laadnetwerk waarop je laadpas is aangesloten. Houd er echter rekening mee dat het aantal laadpalen waartoe je toegang hebt kan verschillende per laadpasaanbieder.

Bronnen

Laadpaalwijs hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

  • Je elektrische auto opladen in Europa: dit moet je weten | ANWB. (z.d.). ANWB.
Scroll naar boven